Spekulace o masivních posilách pro Avdijivku. Ukrajinci tam mohli poslat jednu z nejlepších brigád, píše Forbes

před 2 měsíce 86

Informace o krajní tísni ukrajinské 110. mechanizované brigády hájící Avdijivku v Doněcké oblasti již nějaký čas přináší řada vojenských pozorovatelů a komentátorů. Generál Tarnavskyj, velitel armád působících v oblasti, informoval o vyslání čerstvých a efektivních posil do bezmála obklíčeného města. Podle amerického listu Forbes by se mohlo jednat o vojáky elitní 3. samostatné útočné brigády, tvořené z části bývalými členy pluku Azov a vysoce motivovanými dobrovolníky. Pro podporu tohoto tvrzení ale zatím scházejí jakékoli jasné doklady.

Jako dar z nebes by nejspíš obráncům z Avdijivky přišli vhod členové jedné z nejlepších a nejmotivovanějších ukrajinských jednotek, 3. samostatné útočné brigády, kterou tvoří bitvami ošlehaní legendární veteráni bývalého pluku Azov a vysoce motivovaní dobrovolníci procházející masivním vojenským výcvikem. O možném zapojení tohoto silného článku ukrajinské armády do obrany Avdijivky spekuluje na stránkách amerického Forbesu tamní vojenský komentátor David Axe, který zmínil nedávné vyjádření ukrajinského generála Oleksandra Tarnavského, zodpovědného za obranu tohoto úseku fronty.

Ten připustil potíže obránců kvůli úspěšnému tlaku ruských vojáků na zásobovací linie kvaziobklíčené ukrajinské pevnosti, kterým v brzké době hrozí odříznutí od týlu a kteří jsou po měsících bojů s mnohem početnějšími a po zuby vyzbrojenými ruskými jednotkami vyčerpaní. Řeč je zejména o 110. mechanizované brigádě, jejíž bojovníci již měsíce čelí bezohlednému ruskému tlaku plnému mechanizovaných i pěších útoků, přepadů a masivního bombardování ruského letectva i artilerie.

Jak již Deník FORUM 24 informoval, Tarnavskyj uvedl, že Ukrajinci posilují obranné linie, vytvářejí nové palebné pozice a do oblasti také vyslali nové odpočaté a efektivní síly. Právě tohoto vyjádření se nyní chopil zmíněný komentátor, když napsal, že oněmi odpočatými a efektivními silami by mohli být právě členové zmíněné 3. brigády. „Třetí útočná brigáda je jedinou ukrajinskou pozemní bojovou brigádou, o které jistě víme, že byla k minulému týdnu v záloze na východní Ukrajině,“ zdůvodnil svou hypotézu Axe.

Jak se dalo očekávat, vzbudila jeho spekulace okamžitě veliký ohlas, a to i mezi ukrajinskými médii. Třetí brigáda vznikla po obsazení Azovstalu na troskách legendárního pluku Azov, který po měsíce čelil masivní ruské převaze a hájil do poslední chvíle obklíčené ukrajinské město Mariupol. Za dobu své existence brigáda svedla s ruskými jednotkami řadu krutých bojů. Válčila u Bachmutu, podílela se na osvobození Chersonu a v neposlední řadě osvobodila během ukrajinské protiofenzivy Kliščijivku a Andrijivku na jih od Bachmutu.

Podle Axe má mít navíc k dispozici také americká bojová vozidla Bradley, která se již dříve velmi osvědčila při zastavování ruského náporu, nejen u Avdijivky. Prozatím ale platí, že jediným zřejmým zdrojem pro informace o možném nasazení této jednotky v Avdijivce je právě vyjádření zmíněného analytika. Podle vojenského komentátora Pavla Houby z webu Válka online je v tomto ohledu na místě jistá míra skepse. „Pro nasazení této 3. brigády v Avdijivce jsme prozatím nenašli žádné jasné důkazy,“ řekl před polednem Deníku FORUM 24.

Přečtěte celý článek