Špicar: Evropa chce v Green Dealu hrát prim, přehání to. Ztratili jsme 15 let, řekl Musil

před 1 týden 39

Jedním z hlavních témat blížících se voleb do Evropského parlamentu je Green Deal. Podle člena Národní ekonomické rady vlády Petra Musila se musíme podívat i mimo Evropskou unii. „Vidíme, že ozeleňování probíhá ve Spojených státech i v Číně. Takže myslet si, že v Evropě něco změníme nebo že zbrzdíme trend, který je celosvětový, tak to je omyl. Pojďme se spíš bavit o tom, jak Green Deal využít jako příležitost,“ popsal Musil v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klima je náš největší problém, tvrdí Hladík. Není, evropské zákazy nás zničí, varuje Dostálová

S tím souhlasí i prezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. „Green Deal není žádné evropské zelené šílenství. To je v podstatě globální megatrend. Podíváte-li se na hlavní cíl, tak je časově úplně stejný, jako ho mají Spojené státy a Čína. Evropa se v něm ale snaží hrát prim a občas to s těmi konkrétními cíli, ze kterých se ten obrovský balík skládá, trochu přehání,“ popsal Špicar. Součástí Green Dealu jsou podle něj například poměrně ambiciózní plány pro jednotlivé státy v oblasti využívání zeleného vodíku. „Pro Českou republiku je ten cíl v podstatě nesplnitelný,“ uvedl Špicar.

Green Deal podle něj není nesmysl, ale je třeba se podívat, za jaké situace vznikl v roce 2019. „To byla situace bez covidu a bez války na Ukrajině. Měli jsme pocit, že budeme stabilně růst další roky. To se ale nestalo,“ zdůraznil Špicar.

Musil podotkl, že Green Deal není něco, co vzniklo jako z nějakého překvapení a že trendy k ozeleňování jsou patrné už minimálně dvě dekády. „Už dávno před Green Dealem byly stanovovány národní cíle Evropské unie pro jednotlivé země. Ty nás měly vybídnout k tomu, abychom investovali do energetiky a do přenosové soustavy, což jsme neudělali. Dali jsme přednost úplně jiným výdajům z veřejných peněz a teď jsme strašně překvapení, že máme zastaralou energetiku a dražší energie, než má Německo. My jsme ztratili nějakých 10 až 15 let jenom tím, že jsme se bránili trendu,“ sdělil Musil.

Přečtěte celý článek