Čeští zemědělci se 20. března připojí k evropským protestům. Chystají jízdy po celé republice

před 1 měsíc 34

Čeští zemědělci budou 20. března protestovat. Připojí se k celoevropským farmářským demonstracím. Po celé republice se uskuteční jízdy traktorů a další techniky, budou i na hranicích. Oznámil to předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha, který není spokojen s tím, co na podporu odvětví schválila vláda. Hodnotí sice změny jako posun správným směrem, k výraznému zlepšení situace českých farmářů podle něj ale nepřispějí.

Zemědělci v některých státech Evropské unie budou protestovat den předtím, než bude jednat Evropská rada. Zapojí se farmáři z Německa, Nizozemska a Belgie. „Současně požádáme o podporu nevládní organizace z Maďarska, Slovenska, Chorvatska, Rumunska, Litvy, Lotyšska, Slovinska nebo Bulharska, které podepsaly společné prohlášení z 22. února,“ uvedl předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů František Winter.

Detaily, jak se projeví protesty v Česku, zatím nejsou zřejmé. Podle organizátorů mohou mít podobu veřejných shromáždění a diskusí s cílem vysvětlovat problémy zemědělců, které ztěžují jejich práci, ale i jízdy protestních kolon.

V minulých týdnech pořádali zemědělci protestní akce v různých regionech, některé byly spojeny s jízdami traktorů po silnicích. Dvakrát částečně zablokovali nespokojení zemědělci klíčové komunikace v Praze, naposledy jezdili po Jablonci nad Nisou, když tam ve středu zasedala vláda.

Kabinet v Jablonci také schválil některá opatření, která by měla zemědělcům pomoci. To však podle předsedy Zemědělského svazu Pýchy nestačí. „Zcela nepochybně vnímáme pozitivně, že se Česká republika přihlásila ke zmírnění podmínek pro vyčleňování orné půdy mimo produkci, ale nedojde-li zároveň k razantnímu řešení nestability evropského trhu s některými komoditami, včetně nekontrolovaných dovozů z Ruska přes třetí země, bude mít tato změna jen nepatrný dopad,“ uvedl.

Zemědělci také požadují podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem. Dalšími požadavky jsou nedanění evropských provozních dotací a omezení bezcelního dovozu zemědělských produktů ze zemí mimo Evropskou unii.

Přečtěte celý článek