Sporná úloha u přijímacích zkoušek z matematiky. Cermat uzná dvě odpovědi

před 1 týden 84

 Shutterstock

Problematické zadání se objevilo v testu z matematiky pro uchazeče o šestiletá gymnázia v druhém řádném termínu. Na síti X na to upozornil právník Petr Němec. 

Jednalo se o část úlohy číslo 5: "Paní Šťastná chystá krabičky s vánočním cukrovím. Do každé krabičky dává 300 g cukroví. Už rozdělila čtyři pětiny napečeného cukroví a zbývá jí 1,2 kg. Kolik krabiček nachystala paní Šťastná?"

Největší spor o formulaci nastal u výkladu, kdy nebylo jasné, zda se má do výsledku zahrnout i zbývajících 1,2 kilogramu cukroví. Nebo zda daných 1,2 kilogramu cukroví v krabičkách ještě není a tudíž je započítat nelze. V prvním případě je správným řešením 20, zato v druhém 16. 

Po zvážení všech rozborů a diskuzí se nakonec Cermat rozhodl, že uzná obě odpovědi. "Rozporuplnosti jsme zachytili na sociálních sítích ještě dřív, než se záležitostí začaly zabývat validační komise," řekl pro Novinky.cz šéf Cermatu Miroslav Krejčí.

Validační komise Cermatu je součástí kontrolních mechanismů, které mají zajistit, aby se podobné rozpory po vyplnění tesů vyřešily. V minulosti ale vznikly i situace, kdy Cermat svou chybu odmítl připustit, a to i přes shodu mezi odborníky.

Přečtěte celý článek