Spory okolo Putinova oblíbeného fašisty. Kreml se odmítá vyjádřit

před 1 týden 28

Jak oznámil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, Putin se odmítá účastnit debaty, která se v posledních dnech rozproudila v souvislosti se snahou přejmenovat politickou školu, jež má jméno po filosofu Ivanu Iljinovi. Někomu totiž vadí, že tento Putinův oblíbený filosof byl nadšeným obdivovatelem Benita Mussoliniho a Adolfa Hitlera.

„Nechceme být součástí této diskuse. Prezident skutečně opakovaně citoval Iljina. A v každém případě považujeme Duginovy ​​urážky za nepřijatelné,“ řekl podle serveru Meduza Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Vyšší politická škola Ivana Iljina vznikla teprve nedávno, v červenci 2023. Proti jejímu názvu se postavili především studenti, kteří letos v dubnu 2024 spustili petici požadující přejmenování vzdělávacího a výzkumného centra. Pod peticí je již více než sedmnáct tisíc podpisů. Nyní požadavek na přejmenování školy vznesl oficiální cestou i poslanec Státní dumy z Komunistické strany Ruské federace Denis Parfenov.

Další komunistický poslanec Státní dumy Vladimir Isakov požadoval , aby ministerstvo školství a prokuratura prověřily zákonnost vzniku této školy, a poukázal, že Iljinovy názory v Rusku spadají pod články trestního zákoníku „Rehabilitace nacismu“, „protože se filosof otevřeně označoval za fašistu, uvítal nástup Adolfa Hitlera k moci v Německu a schválil politiku Benita Mussoliniho v Itálii“.

Rektor státní univerzity humanitních věd, kam předmětná škola spadá, Alexandr Bezborodov prohlásil, že skupina studentů, která vznikla na sociální síti VKontakte a která požaduje přejmenování školy, „nemá nic společného se studentskou komunitou“ a byla vytvořena „jako součást informační války Západu a jeho podporovatelů proti Rusku“. Podle něj studenti jednají záměrně „v zájmu ukrajinských speciálních služeb“. Univerzita také tvrdí, že se Iljin „zcela distancoval od svých imaginárních sympatií k nacistům“ tím, že vystoupil se specifickými „ruskými etatistickými názory, zcela protinacistickými“.

K fašistickému filosofovi se válečný zločinec Putin veřejně přihlásil v září 2022 během „slavnostního“ vyhlášení anexe čtyř okupovaných oblastí Ukrajiny. Tehdy citoval „svého filosofa“, jak sám prohlásil. „Projev bych rád zakončil slovy pravého ruského vlastence Ivana Alexandroviče Iljina: ‚Pokud považuji Rusko za svou vlast, znamená to, že miluji, přemýšlím a myslím ruským způsobem, zpívám a mluvím rusky‘,“ řekl tehdy Putin.

Iljina přitom americký filosof a spisovatel Timothy Snyder ve svých dílech jasně charakterizoval jako člověka, který „poskytl metafyzické a morální ospravedlnění politického totalitarismu“. A jak Snyder dodává, právě to je to, co Putinovi imponuje a proč jeho myšlenky oživil a realizoval v praxi.

Přečtěte celý článek