Spotify chce vyhnat lidi z YouTube. Začalo přehrávat videoklipy

před 1 měsíc 46

Nejnovější funkcí na Spotify je přehrávač videoklipů. Švédská streamovací služba ji spustila v betaverzi na 11 světových trzích, mj. u sousedů v Německu a Polsku. Česko na seznamu zatím chybí, avšak nejsou tam ani Spojené státy nebo třeba Francie.

Videoklipy hostuje přímo Spotify, nespoléhá se na třetí strany. Zatím ale má v nabídce jen omezený počet videí, ten má v budoucnu narůstat. Z dostupných interpretů firma zmiňuje jména jako Ed Sheeran, Doja Cat, Ice Spice, Aluna nebo Asake.

Klipy lze sledovat v mobilních, televizních i desktopových aplikacích. Jak už si vyzkoušeli například na TechCrunchi, novinka je trochu schovaná. Nelze procházet katalog videoklipů. Posluchači se k nim dostanou jen skrz přehrávání hudby s tím, že pak musí v aplikaci kliknout na tlačítko „přepnout na video“.

Video se pak spustí od začátku, nenavazuje na audio. Což ale dává smysl, klipy mohou mít jinou délku a strukturu než studiové skladby. Z videa se tlačítkem „přepnout na zvuk“ dá vrátit zpět. Po dohrání ale na samostatné audio skočí i tak. I když je prý v playlistu několik skladeb, které mají videoklipy, Spotify vždy automaticky spustí jen zvukovou podobu.

Hudební videoklipy už dlouho nabízí též Apple Music, ale tam jsou ještě schovanější. Z audia se na ně nepřepnete, videa mají úplně oddělenou sekci. Jak Apple Music, tak i Spotify pro přehrávání klipů vyžadují předplatné. Zde má YouTube pořád navrch. Lze jej sledovat zdarma (s reklamou).

Přečtěte celý článek