Šrí Lanka ukončuje víza pro Rusy a Ukrajince, kteří v zemi zůstávají na prodloužená turistická víza. Do země přijeli kvůli její volné politice vydávání a prodlužování turistických víz, kterou nastavila kvůli hospodářské krizi. Zemi mají opustit do sedmého března. Rozhodnutí řeší kvůli potenciálním diplomatickým rozepřím srílanský prezident. Píše o tom britský deník The Independent.

Kolombo 12:51 28. února 2024

komerční a rezidenční domy v Colombu na Šrí Lance

Rusové zakládají na jihu Šrí Lanky restaurace a bary, objevují se ale stížnosti, že mnoho z nich je nelegálních (ilustrační foto) | Foto: Dinuka Liyanawatte | Zdroj: Reuters

Na Šrí Lanku přijelo od začátku války na Ukrajině přes 288 tisíc Rusů a skoro 20 tisíc Ukrajinců. Pobídka k tomu, aby do sedmého března opustili zemi, míří kromě Rusů i na příchozí z Ukrajiny. Týká se těch, kteří v zemi zůstávají s prodlouženými turistickými vízy – jejich počet ale není jasný, píše The Independent.

Často se opili a bezdůvodně nás bili, vzpomínají Šrílančané, kteří se dostali z ruského zajetí

Číst článek

Šrí Lanka se snažila po loňské hospodářské krizi způsobené vysokým zahraničním dluhem podpořit turismus. Začala tedy vydávat třicetidenní turistická víza při příjezdu, které bylo jednoduché prodloužit na další půlrok.

Šrílanský prezident Ranil Wickremesinghe vyhlásil vyšetřování tohoto rozhodnutí, aby se vyhnul potenciálnímu diplomatickému napětí. Rozhodnutí o ukončení víz totiž padlo bez schválení kabinetu.

‚Náš ostrov je jako loď uvízlá na moři.‘ Čajoví farmáři na Šrí Lance bojují o ekonomické i své přežití

Číst článek

Ruští a někteří ukrajinští turisté, kteří v zemi zůstávají dlouhodobě, jsou pod drobnohledem již delší dobu. Zakládají restaurace a noční kluby, řeší se ale, že mnoho z ruských podniků, zejména na jihu Šrí Lanky, jsou nelegální.

Na místních sociálních sítích vypuklo nedávno také pobouření kvůli tomu, že některé ruské podniky nepovolují vstup místním a jsou rezervované „pro bělochy.“ Jde o bary, restaurace nebo společnosti poskytující nájem aut a náčiní na vodní sporty.

Klára Malinovská

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. Nejvyšší čas na mír, vyzval Rusko Guterres a desítky zemí. Von der Leyenová dorazila do Kyjeva

  2. Šrí Lanka mění pravidla, Víza končí 288 tisícům Rusů, zemi musí opustit i na 20 tisíc Ukrajinců

  3. Zákaz HHC a pokuta do 15 tisíc, kdo ho bude mít u sebe. Za prodej či dovoz rok až osmnáct let vězení

  4. Chcimír, dezolát a xenofob. To jsou jen trapné nálepky, říká Skalní odpůrce Evropské unie

  5. ‚Potkaly mě zdravotní problémy.‘ Trenér Kotal končí na lavičce Hradce Králové, rezignoval kvůli zdraví

  6. Náročné, ale těšíme se, shodují se trenéři Slavie i Sparty před derby ve čtvrtfinále domácího poháru

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme