Stáhněte si Portál občana pro iPhony a Androidy. Zrychlí komunikaci s úřady, v aplikaci je i datová schránka

před 2 týdny 43

Na smartphony se dostává nová aplikace Portál občana. Slouží k elektronické komunikaci s úřady a po šesti letech od zprovoznění webové služby se nyní formou oficiálních aplikací dostává i na Android a iOS.

Původní informace hovořily o tom, že se bude jednat jen o aktualizaci stávající aplikace GOV.cz. Nakonec se ale jedná o zcela novou aplikaci s jednoznačným názvem. Mobilní aplikace umí v zásadně to stejné, co webová verze Portálu občana, je však lépe přizpůsobená mobilním displejům a upozorní např. i na blížící se konec platnosti dokladů. Důležitým doplňkem je také podpora systémových notifikací.

Přihlášení před Identitu občana

Aplikaci Portál občana si napřed stáhněte: z App Storu pro iPhony, nebo Google Play pro Android (tam se ještě čeká na publikaci). Přihlášení je stejné jako u webové aplikace, je třeba využít Identitu občana. Je na vás, zda použijete stejně jako my Mobilní klíč eGovernmentu, bankovní identitu nebo Moje ID. Budoucí přihlašování si můžete usnadnit skenem obličeje nebo otiskem prstu.

Klepněte pro větší obrázek
Úvodní obrazovka aplikace a přihlášení přes Identitu občana

Na základní obrazovce najdete různé funkce, které byste mohli využít a samozřejmostí je také nastavení, v němž si zobrazíte detaily profilu, nastavíte upozorňování, podíváte se na svá podání, popř. se z aplikace odhlásíte a odregistrujete.

Klepněte pro větší obrázek
Mobilní aplikace nabídne přístup k bodovému hodnocení řidiče, k registru silničních vozidel i náhled do katastru nemovitostí

Z mobilní aplikace se dostanete do registru obyvatel, v němž máte uvedeno bydliště a svou fotografii. Podívat se můžete i na vaše státem vydané doklady, u nichž můžete zadat podnět k případné opravě údajů. V aplikaci si zdarma zobrazíte i aktuální výpis bodového hodnocení řidiče, můžete se také podívat na to, jaká vozidla máte na sebe zaregistrovaná, popř. jaké vlastníte nemovitosti.

S Portálem je v mobilu i datová schránky

Součástí aplikace je i propojení s datovou schránkou, takže nemusíte využívat samostatnou aplikaci Datovka, která nepodporuje notifikace (!) ani přihlášení otiskem prstu.

V aplikaci však chybí samostatný prohlížeč příloh datových zpráv. Soubory si napřed musíte stáhnout a poté najít aplikaci, ve kterých je otevřete. Jenže jsme narazili na první problém. U aplikace pro iOS se příloha v PDF stahuje s nulovou velikostí, takže si ji nepřečtete.

Klepněte pro větší obrázek
Aplikaci můžete propojit s datovou schránkou, zatím však nefunguje stahování příloh, u kterých se ukazuje nulová velikost

Při odeslání datové zprávy stačí využít pole pro text, který se následně přemění na přílohu. Není tedy nutné textovou zprávu připravovat předem a poté ji přikládat do datové zprávy.

Portál občana využívalo ke konci března 1,25 milionů uživatelů. Od konce roku 2022 se tak počet uživatelů téměř ztrojnásobil. Větší popularitě využívání této služby určitě pomůže i bezplatná mobilní aplikace, zejména u těch, kteří „fungují“ výhradně přes chytrý telefon.

Aplikaci Portál občana stahujte bezplatně z Google Play (odkaz zatím není k dispozici) a App Storu.

Přečtěte celý článek