Stále nejsou oficiální informace o příčině Navalného smrti, uvedl jeho kolega

před 3 týdny 23

foto Ilustrační foto - Fotografie zesnulého ruského opozičního lídra Alexeje Navalného na pietním místě v Berlíně, 21. února 2024.

Moskva - Ruské úřady prodloužily do 20. dubna lhůtu týkající se předběžného vyšetřování smrti ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Na platformě Telegram to dnes napsal ředitel Navalného Fondu boje proti korupci Ivan Ždanov s poznámkou, že tak stále neexistují oficiální informace od státu o příčině Navalného smrti. Hlasitý kritik Kremlu zemřel náhle 16. února v trestanecké kolonii na Sibiři, která je pokládaná za jednu z nejdrsnějších ruských věznic.

Podle úřadů zemřel poté, co se mu udělalo zle. Zdroj prokremelské televize RT tehdy uvedl, že příčinou byla krevní sraženina, ale tato informace nebyla potvrzena, poznamenal server Meduza. Zaměstnanci věznice podle Ždanova později opozičníkově matce Ljudmile Navalné řekli, že její syn zemřel na "syndrom náhlého úmrtí". Lékařská zpráva hovoří podle Navalného mluvčí o "přirozené smrti".

Navalného okolí tvrdí, že za jeho úmrtím stojí - ať přímo či nepřímo - režim prezidenta Vladimira Putina. Kreml popřel, že by se na smrti Navalného podílel stát. Sedmačtyřicetiletý Navalnyj byl roky hlavní tváří ruské opozice a hlasitě kritizoval režim prezidenta Putina, především za korupci. Od roku 2021 byl ve vězení, postupně si vyslechl tresty 2,5 roku, devět let a 19 let vězení. Vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet veškeré odpůrce a kritiku.

Úřady vydaly Navalného tělo jeho matce až 24. února. Do té doby ho odmítly předat s tvrzením, že pokračuje vyšetřování příčin smrti. Podle Navalného spolupracovníků zástupci vyšetřovacího výboru po Navalné před vydáním pozůstatků jejího syna požadovali, aby souhlasila s tajným pohřbem bez veřejného rozloučení. Navalná to odmítla a jejího syna pohřbili na začátku března na Borisovském hřbitově v Moskvě.

Přečtěte celý článek