Stát důchodcům napařil nepěkný poplatek. Už se s nimi vůbec nebude párat

před 2 měsíce 69

Důchody jsou v poslední době jedním z největších témat v České republice. Není přitom divu. Dějí se kolem nich doslova zásadní věci. Jednak se chystá důchodová reforma, která celý systém povážlivým způsobem překope, a navíc už řada změn proběhla i mimo ní.

Koho se to týká?

Řeč je především o zrušení mimořádných valorizací nebo zpřísnění podmínek pro předčasné důchody. V tom všem je možné vidět jasné působení státu v tom smyslu, že důchodci už nebudou dostávat vše doslova zadarmo. Jsou tu ale i drobnější změny, o kterých se příliš nemluví, ale je třeba je mít na paměti.

Novinky se týkají takzvaného valorizačního oznámení. Na to byli dosud v papírové podobě zvyklí všichni důchodci. Nově už ho nicméně neobdrží. Podle webu České důchody se to týká celých 1,7 milionů penzistů. Stát jen na tomto opatření ušetří 45 milionů korun.

Valorizační oznámení v papírové podobě nedostanou ti důchodci, kteří pobírají jeden typ důchodu na bankovní účet a ti, kteří mají zřízenou datovou schránku. Ti totiž toto oznámení obdrží v elektronické podobě. Ostatní by ho měli obdržet zcela standardně.

Bude stále hůř

Pokud byste nadále chtěli dostávat valorizační oznámení v papírové podobě a poštou, budete muset hradit poplatek. Ten není jasně stanoven, ale měl by odpovídat nákladům na vyhotovení a zaslání v daném čase. Pakliže si o to požádáte, bude se vám poplatek strhávat z důchodu.

Čtěte také: Velká změna pro důchodce v Česku. Manželé se musí o důchod rozdělit, jde o peníze

Papírové oznámení by i nadále měli dostávat ti, kdo si nechávají důchod vyplácet přes Českou poštu nebo jim je už více než 85 let. Na tomto opatření je však jednoznačně vidět, jak se stát snaží šetřit doslova na všem. A tak to s důchodci bude pravděpodobně i do budoucna. Na žádné velké vyskakování to nevypadá. Naopak se zdá, že musí počítat se zpřísněním nejrůznějších podmínek.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek