Stát jde kontrolovat Čechům účty v bance. Potřebuje vědět, jestli náhodou nemáte moc peněz

před 1 měsíc 82

Dříve i v České republice platilo cosi, co se nazývalo takzvaným bankovním tajemstvím. Dnes už si o tom ale můžeme povídat jen příběhy, jelikož tento institut de facto skončil. Sami si odpovězte na to, zda je to skutečně takový výdobytek moderní doby, když vám může do účtu nahlížet každý druhý a navíc ještě zkoumat, odkud peníze máte nebo kam je posíláte.

Co je v bance, to každý vidí

Banky mají dnes povinnost hlásit podezřelé transakce, a pokud si na bankovní účet vložíte peníze, musíte být připraveni, že to nebude podléhat žádnému tajemství, ale bude to naopak věcí veřejnou. Další stupeň prolomení určitého bankovního soukromí, dá-li se tomu tak říkat, přitom přinese novinka iniciovaná Ministerstvem práce a sociálních věcí.

Jde o to, že kontrolovat účty budou Čechům i obyčejné úřady, což dříve nebývalo. V první fázi půjde o Úřady práce, které na základě informací o tom, kolik má kdo na účtu, případně jaký vlastní majetek, budou rozhodovat o přidělování, respektive nepřidělování sociálních dávek.

V zásadě je to logické a daňový poplatník by měl být spokojený, jelikož by to mělo vést k zamezení podvodů, kdy si o dávky říká například člověk, který je reálně velmi dobře zabezpečen a má například miliony korun na účtu. Ano, i takoví mohou dnes nejrůznější příspěvky kasírovat, jelikož nemají třeba příjmy ze zaměstnání nebo podnikání.

Není už to příliš?

Nově už by to nemělo být možné a na takového člověka nebude pohlíženo jako na někoho, kdo by měl mít na dávky v hmotné nouzi nárok. Na druhé straně je ale třeba se ptát na to, zda neodevzdáváme příliš mnoho na oltář tomu, že ušetříme na sociální podpoře nějaký ten milion.

Navržená úprava umožňuje na dálku ověřit žadatelem tvrzené skutečnosti o jeho majetkových poměrech, tedy existenci účtů a finančních prostředků na nich. Navíc vždy postupujeme se souhlasem klienta,” uvedl k věci ministr sociálních věcí.

Čtěte také: Velká síť bankomatů v Česku začala ve velkém okrádat. Seberou vám z účtu balík peněž, když se necháte nachytat

Experti se však obývají toho, že jde jen o první krok k tomu, aby státní aparát mohl velmi jednoduše nahlížet do bankovních účtů občanů. Kdo ví, co všechno na to nakonec bude navázáno. Ovšem také je třeba říct, že už teď vám mohou do účtu nahlížet, avšak musí to posvětit například soud, případně iniciovat samotná banka.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek