Stát pošle některé Čechy do důchodu výrazně dříve. Je jich spousta. Patříte mezi ně?

před 2 měsíce 67

Vše směřuje ke schválené velké důchodové reformy, která výrazným způsobem překope to, jakým způsobem odcházejí Češi do důchodu a na co všechno vlastně mají nárok. Ačkoliv se celá záležitost nese ve jménu úspor, což se projeví mimo jiné tím, že drtivá většina lidí půjde do penze později, někteří na tom přeci jen mohou vydělat.

Někde už je jasno

Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž zároveň chystá seznam profesí, jejichž vykonavatelé budou moci odcházet do důchodu výrazně dříve. Příští týden by mělo být definitivně odhaleno, které to budou, ovšem už teď se hlasitě spekuluje o spravedlivosti tohoto systému. Vše oznámil ministr práce na CNN Prima News.

Jistotu toho, že půjdou do penze dříve, mají lidé ze čtvrté kategorie z hlediska Bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP). Které to jsou? “Jedná se nejčastěji o práce v galvanovnách, horníky, svářeče manganu, obsluhu tryskačů v těžkém průmyslu, laboranty ve specifické biologické laboratoři a podobně,” uvádí web Bepra.cz.

Čtvrtá kategorie dnes v České republice čítá přibližně 18 tisíc lidí, což není zase tolik. O poznání početnější už je třetí kategorie, kam spadá celkem 450 tisíc zaměstnanců v této zemi. Jde o stále rizikovou kategorii, ale už ne tak výrazně.

Státní rozpočet si nicméně nemůže dovolit všechny tyto zaměstnance posílat do penze dříve. Podle odhadů se tak předčasný odchod do důchodu bude týkat pouze 120 tisíc z nich. A tady se bude hrát o to, kteří to budou.

Velké rozdíly

Nejčastěji se jedná o svářeče, kováře, pracovníky v lesnictví, lakýrníky, řezníky, hutníky kovů, skladníky v mrazírnách, pokojské, práce konané pouze v noční době (například hlídač, recepční, pekař), práce s lasery a podobně,” uvádí odborný portál. Tady ministr upozornil na to, že dnes už jsou velké rozdíly třeba mezi svářeči, které se zřejmě nějakým způsobem zohlední.

Je také poměrně jasné, že například recepční nebo pokojské zřejmě na předčasný důchod mohou zapomenout. Jde jistě o náročné profese, ale zase ne tolik, aby to opodstatňovalo takovéto privilegium, které je z hlediska státu velmi drahé.

Čtěte také: Důchodci v Česku zpět do práce. Stát pro ně připravuje zaměstnání

Už příští týden bychom se každopádně měli definitivně dozvědět, koho se bude dřívější odchod do důchodu týkat. Jistě kolem toho bude velká debata a mnozí budou namítat, že by se jich to také mělo týkat.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek