Státní volební komise vylosuje pořadí pro eurovolební uskupení

před 1 týden 24

foto Volby - ilustrační foto.

Praha - Státní volební komise dnes vylosuje čísla, jimiž budou označeny hlasovací lístky tří desítek stran, hnutí a koalic, které v Česku kandidují v červnových volbách do Evropského parlamentu. Volební čísla vytvoří pomyslné startovní pořadí kandidujících uskupení a usnadní zpracování volebních výsledků, protože zabrání záměně hlasů pro uskupení s podobnými názvy, jichž je letos několik.

Čísla budou moci uskupení využít při volební kampani. Kvůli tomu tradičně největší zájem bývá o jedničku a sedmičku, která má pověst šťastného čísla.

V roce 2019 vyhrálo evropské volby v Česku hnutí ANO, které kandidovalo s číslem 30. Druhá ODS měla pětku, třetí Piráti číslo 27. Starostové s TOP 09 tehdy kandidovali společně s číslem 26, SPD s číslem 28 a komunisté s devítkou. Předstihli je na výsledkové listině lidovci kandidující s číslem 39 vzhledem k tomu, že do minulých eurovoleb se přihlásily čtyři desítky uskupení. Více než těchto osm stran a hnutí europoslance v Česku nezískalo.

Letos kandidují ze sněmovních uskupení samostatně jen ANO a Piráti. ODS, KDU-ČSL a TOP 09 vsadili na koalici Spolu, která vyhrála minulé sněmovní volby. STAN jde do voleb v koalici s partnerským hnutím SLK, SPD s neparlamentní Trikolorou a komunisté obhajují jeden europoslanecký mandát v koalici se Spojenými demokraty - Sdružením nezávislých a s Českou stranou národně sociální.

Přečtěte celý článek