Záběry jako z budoucnosti. Mezi dubajskými mrakodrapy létali závodníci v tryskových oblecích

před 1 měsíc 42

Sedm závodníků v barevných kombinézách, helmách a s tryskovými batohy startovalo z ranveje nad hladinou moře mezi mrakodrapy v oblasti Dubai Marina.

ČTĚTE TAKÉ: Vesmírné drama. Družice USA a Ruska unikly srážce o pár metrů. Expert nastínil možné důsledky

Motory burácely a závodníci se postupně vznesli do vzduchu. Lidé si užívali podívanou, která v lecčems připomínala film o legendárním superhrdinovi Iron Manovi. „Navázali jsme na sny o létání, v nichž se můžete vydat, kam chcete,“ líčil pro agenturu AP Richard Browning, zakladatel Gravity Industries, pořadatel i účastník akce.

To, že se závodníci pohybovali nad vodou, jim umožnilo odvážnější a rychlejší let, neboť pád do moře nebyl tak rizikový.

Browning si na závod přichystal zářivě žlutý tryskový oblek s výkonem 1500 koní, jímž strčil do kapsy i většinu luxusních sportovních vozů. Skafandr využívá stejný druh paliva jako Airbusy A380 a Boeingy 777 dubajského dálkového dopravce Emirates.

Oblek může nést člověka rychlostí až 128 kilometrů v hodině. Ani jednomu ze závodníků se však během středeční akce nepodařilo hodnoty dosáhnout.

Vítězem se stal pilot Issa Kalfon z Velké Británie, na něhož v cíli čekala trofej v podobě zlaté tryskové turbíny.

Oblek lze zakoupit za cenu 400 tisíc dolarů, v přepočtu za zhruba 9,4 milionu korun, informoval web Extreme Tech. Kdo by si ho chtěl pouze vyzkoušet, může využít individuální letové zážitky, které vyjdou asi na 82 tisíc korun.

Přečtěte celý článek