Stovky lidí byly po útoku nožem v obchodním domě v Sydney evakuovány. Zemřelo pět lidí, také se střílelo

před 2 týdny 41

Australská policie zasahovala v nákupním centru v Sydney po zprávách o střelbě a útoku nožem. Záchranné služby evakuovaly stovky lidí. Informoval o tom server News.com.au, podle kterého po rušném obchodním domě poblíž pláže Bondi Beach pobíhal muž ozbrojený nožem a pobodal několik lidi, než ho policie zastřelila. Krom útočníka zemřelo nejméně pět lidí informovala australská policie.

Aktualizováno Sydney 10:28 13. 4. 2024(Aktualizováno: 10:38 13. 4. 2024)

Policie Nového Jižního Walesu a záchranka jsou vidět na místě činu v Bondi Junction poté, co bylo v nákupním centru na východním předměstí Sydney pobodáno několik lidí

Policie Nového Jižního Walesu a záchranka jsou vidět na místě činu v Bondi Junction poté, co bylo v nákupním centru na východním předměstí Sydney pobodáno několik lidí | Foto: AAP Image / Bianca De Marchi | Zdroj: Reuters

Jeden z evakuovaných z obchodního domu Westfield Bondi Junction sdělil serveru 9 News, že viděl údajného útočníka s „pěkně velkou čepelí“. „Všichni začali utíkat ke konci budovy,“ řekl muž, který se představil jako Jason. Tvrdil, že později byl svědkem toho, jak policie údajného útočníka zastřelila. „Zastřelila ho,“ řekl. Na sociální síti X se rovněž šířily snímky zachycující údajného útočníka po smrti.

,Jde o zajištění ochrany společnosti.’ Muž, který v Brně pobodal školačku, zůstane ve vazbě

Číst článek

Lidé pohybující se v ulicích u nákupního centra uvedli, že mezi pobodanými jsou i matka s malým dítětem. Jeden z mužů, se kterým hovořil server 9 News, tvrdil, že se ostatní nakupující snažili pomoci pobodané matce a jejímu miminku. Muž uvedl, že kojence držel, a spolu s dalšími lidmi se snažili stlačit jeho rány. Ostatní se podle něj snažili ošetřit matku, která krvácela výrazněji. Podle Channel 9 bylo zhruba devítiměsíční dítě převezeno do nemocnice k ošetření.

Záchranná služba Nového Jižního Walesu potvrdila, že do městských nemocnic bylo převezeno sedm lidí, včetně jednoho dítěte, to uvádí i server News.com.au.

Policie státu Nový Jižní Wales potvrdila, že po zprávách o útoku nožem zahájila operaci, a uvedla, že byl na místě postřelen jeden muž. Nezveřejnila však žádné další podrobnosti.

Na místo v sobotu odpoledne místního času dorazily desítky policejních aut a sanitek, zatímco jim nad hlavou kroužily policejní vrtulníky. Na videích, které se šíří na sociálních sítích, je vidět, jak nakupující běží přes skleněný most spojující mamutí nákupní centrum. Někteří vybíhali z rušného komplexu s křikem a pláčem, jiní se podle australských médií zamykali na toaletách centra. 

ČTK

Přečtěte celý článek