Strašák jménem opičí neštovice. Stačí jeden případ a můžou se dostat i k nám, naznačil Prymula

před 1 týden 61

Zmutovaný kmen neštovic mpox, často označovaný jako opičí, byl identifikován v Demokratické republice Kongo. Tento virus je smrtelnější než jeho předchozí varianta a odborníci v dosud nerecenzované studii varovali před jeho rozšířením.

ČTĚTE TAKÉ: Rakovina plic ohrožuje i nekuřáky. Vědci upozornili, na jaké příznaky si dát pozor

To ve vysílání CNN Prima NEWS zdůrazňoval i Prymula. V tuto chvíli se sice podle jeho slov není třeba v Česku obávat, ale je potřeba podniknout opatření, aby se nemoc nerozšířila. „V Africe, až na nějaké výjimky, není zdravotnictví na takové úrovni, aby se to zvládlo,“ zmínil Prymula s tím, že se zřejmě bude muset zapojit Světová zdravotnická organizace WHO.

Nová varianta je nebezpečnější

Tým kanadských a mezinárodních vědců pracujících na místě v Konžské demokratické republice začal loni sledovat rozsáhlou epidemii mpox v tamní těžební oblasti Kamituga. Od října 2023 se případy rychle rozšířily a během pěti měsíců bylo identifikováno více než 240 podezření na infekci. Ze zhruba 100 potvrzených případů byla třetina mezi prostitutkami.

„Opičí neštovice jsou kožní infekcí, která se projevuje puchýřky, podobnými jako u planých neštovic. Šíří se, když puchýřek praskne. Ten obsah je velmi infekční a v Africe se šíří především sexuálním stykem,“ vysvětlil Prymula. Infekce mohou vést k bolestivým lézím a v závažnějších případech k sepsi, plicním uzlům a u deseti procent případů dokonce k smrti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česku hrozí úbytek pohotovostí. Pitomost a alibismus, kritizuje plán ministerstva Kubek

Přečtěte celý článek