Střelec z fakulty netrpěl duševní poruchou, uvedla státní zástupkyně

před 1 týden 28

foto Ilustrační foto - Černý prapor na budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Den státního smutku k uctění památky obětí střelce, který zde ve čtvrtek zabil 14 lidí, dalších 25 je raněných, 23. prosince 2023, Praha.

Praha - Motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nebyl dán duševní poruchou. S odvoláním na zkoumání znalkyně v psychologii to při dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru uvedla státní zástupkyně Jana Murínová. K dřívějším informacím, že se střelec v minulosti léčil na psychiatrii, žalobkyně poznamenala, že ne každý člověk, který vyhledá pomoc psychiatra, je nemocný.

"Pachatel nebyl postižen duševní poruchou," řekla Murínová. Jakmile bude posudek dokončený, znalkyně je podle ní připravena závěry zveřejnit a obhájit je. Murínová v této souvislosti žádala o trpělivost. Na jednání výboru dorazili i rodinní příslušníci, kterých se událost na filozofické fakultě dotkla.

Znalkyně zpracovává podle státní zástupkyně psychologický profil pachatele. Vedle kriminalistických postupů má pomoci k určení pachatelova motivu. "Jdeme hluboko do historie jeho života," řekla Murínová.

Při střelbě na fakultě v centru Prahy přišlo loni před Vánoci o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové. Po útoku pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, spáchal sebevraždu. S pachatelem souvisely také vraždy v Klánovickém lese a ve středočeské Hostouni.

Vyšetřování nadále pokračuje. Proto podle Murínové nelze podávat žádné konkrétní, ale jen obecné informace. Základní lhůta pro vyšetřování je půlroční. Vojtěch Motyka z pražské policie uvedl, že policisté o její prodloužení ještě nežádali.

Schůzi výboru nechali svolat poslanci opozičního hnutí ANO v souvislosti se snahou zřídit k postupu policie vyšetřovací komisi.

Přečtěte celý článek