Střely ATACMS, obrněnce Bradley, transportéry M113 a munice. Další balíček americké pomoci Ukrajině bude větší

před 1 týden 38

Podle zatím oficiálně nepotvrzených zpráv americká administrativa po sobotním schválení finanční pomoci Ukrajině již chystá další zbraňový balíček. Kromě nanejvýš potřebné munice by v něm měly být i střely s dlouhým doletem a také další obrněné vozy. S odvoláním na zdroje z blízkosti Pentagonu to píše list Politico.

Úředníci ministerstva obrany stále dokončují potenciální novou tranši, ale chtějí, aby byla připravena k provozu okamžitě poté, co prezident Joe Biden podepíše návrh zákona o poskytnutí další pomoci v řádu desítek miliard dolarů pro Kyjev,“ píše Politico s odkazem na úředníky z okolí Pentagonu a Bílého domu. Očekává se, že Senát zákon schválí již v úterý a pošle ho Bidenovi na stůl.

Chystaný balíček bude větší, než byly poskytované balíčky dosud. „Kromě naléhavě potřebného dělostřelectva a protivzdušné obrany bude zahrnovat i obrněná vozidla,“ píše Politico a na základě rozhovoru se svými zdroji upřesňuje, že půjde o další dodávku obrněných vozidel Bradley a v dodávce by měly být i starší obrněné transportéry M113 a vozidla Humvee.

„Velký balíček má pomoci splnit potřeby ukrajinského bojiště,“ dodává Politico a upozorňuje, že podle Celeste Wallanderové, asistentky tajemníka Pentagonu pro mezinárodní záležitosti, plánují USA převést zmíněnou vojenskou pomoc na Ukrajinu „do týdne nebo do dvou poté, co bude schválena“.

Jak Politico připomíná Washington uvažuje i o vyslání vojenských poradců na Ukrajinu. Mělo by se jednat o šedesát osob, které by ale nebyly žádným způsobem zapojeny do přímých bojů.

Půlroční nejistota kolem americké pomoci Ukrajině v boji proti ruskému agresorovi skončila v sobotu, když dolní komora Kongresu odhlasovala podporu Ukrajině ve výši přibližně 60 miliard dolarů na další vojenskou pomoc. Pro bylo 311 hlasů, proti 112 hlasů.

Přečtěte celý článek