Studenti na budově UMPRUM vyvěsili palestinské vlajky. Na výzvu školy je museli sundat

před 1 týden 28

Na budově Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM) se v pondělí objevily palestinské vlajky. Vyvěsili je tam studenti, ale bez vědomí a souhlasu vedení univerzity. Ta následně studenty vyzvala, aby vlajky odstranili.

Palestinské vlajky vyvěsili studenti bez souhlasu vedení univerzity, přestože umístění jakéhokoliv transparentu na budově musí být oznámeno, jak sdělila serveru Novinky.cz mluvčí UMPRUM Kamila Stehlíková.

„Vlajky byly vyvěšeny bez vědomí a souhlasu vedení školy. Nejedná se o vyjádření názoru školy. Umístění jakéhokoliv transparentu na fasádě UMPRUM vyžaduje dodržování vnitřních předpisů školy, které nebyly naplněny. Studující v příslušných ateliérech byli požádáni, aby je bez odkladu svěsili,“ stojí v oficiálním stanovisku školy, které zaslala serveru. Odpoledne už vlajky na budově nebyly.

Kvůli útoku ozbrojenců Hamásu 7. října na Izrael zemřelo podle izraelských úřadů 1200 lidí a asi 250 bylo uneseno do Gazy. Na 130 z nich stále zadržují, několik desítek rukojmích zřejmě už v zajetí zemřelo.

Izrael po říjnovém útoku zahájil bombardování a pozemní útoky v palestinském Pásmu Gazy. Izraelská ofenziva si podle úřadů ovládaných teroristickým Hamásem dosud vyžádala kolem 34 tisíc mrtvých a 77 tisíc zraněných z řad Palestinců.

Podporovatelé Palestiny často pořádají protesty, aby upozornili na utrpení civilistů v Pásmu Gazy. Naposledy se sešli v neděli před pražským Rudolfinem. Na protest i pochod dohlíželi uniformovaní policisté. Protestující řekli, že nesouhlasí s postojem české vlády a politických představitelů, kteří podporují stát Izrael, a požadují například ukončení izraelských útoků nebo klid zbraní. 

Hamás ale dosud pokaždé zamítl návrhy na dohodu o propuštění izraelských rukojmích výměnou za příměří v Gaze. Jako garanty dohody o příměří údajně chce Turecko a Rusko, což Izrael odmítá.

Přečtěte celý článek