Summit EU odsoudí íránský útok a zmíní další sankce, vyplývá ze návrhu závěrů

před 2 týdny 32

foto Ilustrační foto - Německý kancléř Olaf Scholz hovoří s novináři před dnešním zahájením unijního summitu v Bruselu. 21. března 2024. 

Brusel - Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie dnes na summitu v Bruselu jednoznačně odsoudí íránský útok na Izrael. Plyne to z poslední verze návrhu závěrů schůzky, kterou má ČTK k dispozici. Nově v dokumentu také přibyla věta, že je Evropská unie připravena přijmout vůči Íránu další restriktivní opatření. Nové sankce by se měly týkat dodávek íránských bezpilotních letounů, ale také raket. O tématu hovořili už v úterý prostřednictvím videokonference unijní ministři zahraničí, o podobných sankcích se nyní zmiňuje také Washington.

Zavedení dalších restriktivních kroků vůči Íránu prosazuje řada členských států EU včetně České republiky. Sankce by se měly týkat dvou oblastí, kromě dodávek dronů a raket by se sankční režim měl zaměřit též na íránské revoluční gardy.

V tomto ohledu je ale podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella nejprve zapotřebí, aby byly gardy označeny za teroristickou organizaci. To znamená, že je musí některé z vnitrostátních orgánů v EU spojit s určitou teroristickou činností. Borrell chce v této souvislosti požádat unijní diplomatickou službu, aby se na toto téma zaměřila.

Hlavními body dnešní a čtvrteční mimořádné Evropské rady měly původně být problematika zlepšení konkurenceschopnosti EU a vztahy unie s Tureckem, postupně se to ale změnilo. Důležitost jiných zahraničněpolitických témat ukazuje i fakt, že původní verze závěrů z jednání ještě před pár dny začínala právě ekonomickými tématy, nová verze připravená diplomaty dnes v noci už má v čele otázku podpory Ukrajiny, která se brání ruské agresi, za ní následuje komplikovaná situace na Blízkém východě.

V části návrhu závěrů summitu, které se věnují Ukrajině, šéfové států a vlád opět vyjádři pevnou podporu Kyjevu a ostře odsoudí pokračující ruské letecké a raketové útoky, které v posledních dnech zasáhly zejména energetickou infrastrukturu. "Evropská unie a její členské státy posílí poskytování humanitární pomoci a pomoci v oblasti civilní ochrany, včetně vybavení, jako jsou generátory a transformátory," stojí v poslední verzi návrhu závěrů. Dokument ovšem rovněž zdůrazňuje potřebu poskytnout Ukrajině "urychleně protivzdušnou obranu a urychlit a zintenzivnit dodávky veškeré nezbytné vojenské pomoci, včetně dělostřelecké munice a raket".

Během pracovní večeře, kterou summit EU dnes začíná, by měl k šéfům států a vlád EU promluvit prostřednictvím videokonference ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Přečtěte celý článek