Summitu Trojmoří se účastní Pavel i Zelenskyj. Česká delegace bude jednat i o vysokorychlostní železnici

před 3 týdny 36

Do litevského Vilniusu se sjíždí přes dvacet delegací na summit iniciativy Trojmoří. Českou republiku na něm zastoupí prezident Petr Pavel. Na summitu, který má koordinovat a podporovat rozvoj států východní a centrální části Evropské unie, bude Česko jednat například o mezinárodních železničních projektech. Účast na summitu potvrdil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Vilnius 11:55 11. dubna 2024

Diplomatka Paula Dobriansky, poslankyně německého Bundestagu Anna Luhrmann, polský prezident Andrzej Duda, litevský prezident Gitanas Nauseda, evropský komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov Virginijus Sinkevicius a náměstek ministra zahraničí USA pro energetické zdroje Geoffrey R. Pyatt se účastní 9. summitu Trojmoří a Business fóra

Iniciativa Trojmoří vznikla v roce 2016 a má 13 členských zemí, které jsou zároveň členy Evropské unie | Zdroj: Profimedia

Česká delegace bude na summitu jednat například o vysokorychlostní železnici, která by v budoucnu měla propojit Česko s Polskem a měla by na ni navazovat pobaltská vysokorychlostní železnice.

Jednání se mají týkat i podpory a poválečné obnovy Ukrajiny, uvedla Kancelář prezidenta republiky.

Prezident Petr Pavel odletěl na summit Iniciativy Trojmoří do litevského Vilniusu. Bude jednat o tom, jak posílit odolnost a konkurenceschopnost regionu, jak zlepšit dopravní, energetické a digitální propojení, ale také o podpoře a poválečné obnově Ukrajiny. pic.twitter.com/cI9Auy1cqY

— Kancelář prezidenta republiky (@hradmluvci) April 11, 2024

S politicko-diplomatickou delegací prezidenta Petra Pavla do litevského Vilniusu dorazí také zástupci českých firem a akademické obce. Ti se zúčastní souběžně konaného business fóra a vědecké konference.

Business fórum se letos zaměřuje především na energetickou transformaci, uhlíkovou neutralitu nebo rozvoj digitalizace.

Vědecká konference má rozšířit spolupráci mezi vysokými školami a vědeckými pracovišti, účastní se ji například akademici z ČVUT, výzkumného centra nových technologií při Západočeské univerzitě nebo technologického parku v Brně.

‚Překonat ruský teror‘

Summitu ve Vilniusu se zúčastní také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podle kterého „jsou v plánu důležitá jednání a podpis nové oboustranné bezpečnostní dohody".

Litevský ministr kultury Simonas Kairys : Vše, co přichází z Ruska, může být potenciální dezinformace

Číst článek

„Hlavním úkolem je nyní vynaložit veškeré úsilí na posílení našeho systému protivzdušné obrany, uspokojit naléhavé potřeby ukrajinských obranných sil a upevnit mezinárodní podporu, abychom mohli překonat ruský teror,“ napsal Zelenskyj v příspěvku na síti X.

Dále uvedl, že Rusko je hrozbou nejen pro Ukrajinu, ale pro každý národ sousedící s Ruskem a „pro každého, kdo si váží mezinárodního práva“.

Iniciativa Trojmoří vznikla v roce 2016 a má 13 členských zemí, které jsou zároveň členy Evropské unie. Přidruženými státy jsou Ukrajina a Moldavsko. Právě jejich podpora bude také tématem setkání představitelů účastnících se zemí.

Summitu se účastní delegace všech třinácti členských zemí i delegace strategických partnerů například z USA, Německa nebo Japonska.

Kateřina Havlíková, jud

Přečtěte celý článek