Svědění, zarudnutí a pálení. Na jaře přibývá zánětů očí, jak jim předejít?

před 1 týden 27

Svědění, zarudnutí a pálení oka, to mohou být první příznaky zánětu. Nejrizikovější je právě jaro. „Teploty se mění každým dnem, takže se jedná o klasické období těch zánětů. Denně máme řadu pacientů, kteří s těmito potížemi přichází,“ sdělil pro CNN Prima NEWS přednosta Oční kliniky Fakultní nemocnice v Motole Martin Hložánek.

ČTĚTE TAKÉ: Hormonální antikoncepce může způsobit nádory, varují vědci. Riziko se zvyšuje už po roce

Zánět oka aktuálně trápí i reportérku CNN Prima NEWS Danielu. Oko ji podle jejích slov extrémně svědilo, druhý den nateklo a nakonec musela na pohotovost. „Tam mi lékař napsal asi šest antibiotických kapek, tak snad to zabere. Oko mi už splasklo, nicméně je pořád zarudlé a trošku hůř vidím, protože mi dost dobře neostří zornička,“ uvedla.

Záněty oka se léčí nejčastěji antibiotickými mastmi a kapkami. „Pokud je tam ošklivý hnis, tak je potřeba ho očistit. Mnohdy stačí chladný obklad anebo opláchnutí okolí očí ve vlažné vodě,“ poznamenal primář Očního oddělení Fakultní nemocnice Bulovka Břetislav Brožek.

„Mastičky většinou aplikujeme pouze na noc, protože přes den to není komfortní. Kapičky se zpravidla kapají pětkrát denně, pouze přes den, v noci se neaplikují,“ vysvětlil Hložánek pro CNN Prima NEWS.

Ve Fakultní nemocnici v Motole je zároveň oční pohotovost, v ordinační době tam ošetří desítky pacientů, o víkendu to bývá i více než padesát. „Musím říct, že někteří pacienti na sebe nedbají týden, čtrnáct dní. Mají zánět v očích a přijdou v sobotu ve dvě hodiny v noci,“ upozornil Brožek.

A na podobný problém upozornil i Hložánek: „No, bohužel v posledních letech pacientů na pohotovostech hodně přibývá. Ta pohotovostní služba je často zneužívaná lidmi, kteří mají potíže třeba několik dní.“

Nejlepší ochranou je podle lékařů prevence. „V létě zejména tmavé brýle. Další možností jsou samozřejmě umělé slzy, které mají i antialergické složky a jsou volně dostupné,“ sdělila lékařka Očního oddělení Thomayerovy nemocnice Jitka Kalinová.

Podle lékařů jsou k zánětům oka náchylnější lidé, kteří trpí alergiemi nebo nosí kontaktní čočky. Těmto lidem lékaři doporučují, aby se o kontaktní čočky správně starali.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Obavy z černého kašle rostou. Když mi ho dítě přinese domů, je po mně, říká paní Jaroslava

Přečtěte celý článek