Švédská korunní princezna projde důstojnickým výcvikem. Je to předpoklad, aby mohla vládnout

před 1 týden 38

Šestačtyřicetiletá švédská korunní princezna Victoria zahájí letos na podzim armádní důstojnický výcvik. Jde o jeden z předpokladů pro to, aby mohla na trůnu vystřídat svého otce Karla XVI. Gustava (77). Ve čtvrtek o tom informovaly Švédské ozbrojené síly.

Panovník je ve Švédsku považován za neformální hlavu ozbrojených sil a Victoria se do armádních aktivit zapojuje už téměř dvacet let. V roce 2003 prošla základním vojenským výcvikem v mezinárodním středisku Swedint; trval tři týdny a podle deníku Aftonbladet zahrnoval i zacházení se zbraněmi.

Následovala studia řešení konfliktů na Švédské univerzitě obrany a loni krátký výcvikový program na velitelství švédských ozbrojených sil. Kromě vojenských studií se korunní princezna v bakalářském programu věnovala mírovým vědám a řešení konfliktů na univerzitě v Uppsale.

Na podzim ji čeká speciální důstojnický výcvik v obvyklé délce 20 až 25 měsíců, do něhož se mohou přihlásit lidé s ukončeným vysokoškolským vzděláním. Teoretická část probíhá na Švédské univerzitě obrany, praktická v rámci Švédských ozbrojených sil. Program má vést k „hlubšímu pochopení taktiky, válečné vědy a vojenské strategie“.

Po abdikaci dánské královny Markéty II. letos v lednu se ve veřejném prostoru objevily spekulace o tom, že by ke generační obměně mohlo dojít rovněž na švédském trůnu. Podle průzkumu veřejného mínění ze začátku roku si královo odstoupení přeje 37 procent dotázaných. Naopak každý druhý chce, aby vládl i nadále.

Karel XVI. Gustav, který má hodnost admirála a armádního generála, loni oslavil půl století v čele země. V dokumentu natočeném k tomuto jubileu se vyjádřil, že chce vládnout až do smrti. Na trůnu ho podle zákona, který schválil parlament v roce 1979, může vystřídat žena, tedy princezna Victoria, přestože má mladšího bratra.

Přečtěte celý článek