Světový den spotřebitelských práv

před 1 měsíc 57
Twitter

Dnes je světový den spotřebitelských práv a proto si dovolujeme připomenout, že Kverulant.org pravidelně sleduje informace o pravomocných pokutách uložených nepoctivým obchodníkům Českou obchodní inspekcí (ČOI) a upozorňuje veřejnost na ty nejkřiklavější případy v kauze Pranýř nepoctivých obchodníků a na  Kverulantově mapě 50 čerpacích stanic kde lepší netankovat. 

Pranýř, foto Th G z Pixabay

Historie

Od roku 1983 se 15. březen slaví jako Světový den spotřebitelských práv. Jedná se o příležitost každoročně upozornit na základní práva všech spotřebitelů, na respektování jejich potřeb a na jejich ochranu.

Již v roce 1962 vyhlásil tehdejší Americký prezident J. F. Kennedy novou éru ochrany spotřebitelů. Právě Kennedym byla stanovena čtyři základní spotřebitelská práva: právo na bezpečnost výrobků a služeb, právo na informace, právo na výběr (tzv. právo volby), právo být slyšen (což se týká hlavně reklamací). Na základě této události byl vyhlášen Světový den práv spotřebitelů a vyhlásila jej Celosvětová spotřebitelská organizace (Constumers International) a zároveň doplnila Kennedyho čtveřici práv o další 4 práva, která jsou: právo na uspokojení základních potřeb (jídlo, pití apod.), právo na náhradu, právo na spotřebitelskou výchovu a právo na zdravé životní prostředí.

Supermarkety

Kverulant.org si od ČOI opět vyžádal informace o pravomocných pokutách uložených obchodním řetězcům.  Z vyžádaných informací vyplývá, že ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023 dostal zdaleka nejvíce pokut řetězec Penny. Šlo o sankce v celkové výši 1,7 milionu korun a Penny dostalo i tři nejvyšší pokuty. ČOI v minulosti dokonce konstatovala, že v případě Penny šlo o „systémové nedostatky“. Přesto jsou pokuty uložené za neférové praktiky směšně nízké. Kverulant proti tomu opakovaně protestuje. Kverulant adresně upozorňuje na neférové chování velkých a mocných již od roku 2009.

Benzin a nafta

Na Kverulantově mapě 50 čerpacích stanic, které za nekvalitní palivo pokutovala ČOI naleznete i popis dopadů zjištěných závad pro motoristy. Tento popis byl sestaven ve spolupráci se Světem motorů a serverem D-FENS. Pravidelné zveřejňování výsledků kontrol je především Kverulantova zásluha, když se mu v roce 2010 podařilo změnit letitou praxi ČOI. Ta od té doby zveřejňuje jednotlivá rozhodnutí o pokutách. Z těchto informací sestavuje Kverulant čtyřikrát do roka svůj přehledný a adresný seznam špatných čerpaček. Pokud ho chcete dostávat do mailu i vy, napište si o něj.  

I díky Kverulantovým seznamům se kvalita benzínu i nafty zásadně zvýšila do té míry, že v listopadu 2023 i v lednu 2024 vyhověly všechny kontrolované vzorky pohonných hmot, které ČOI kontrolovala. V listopadu to bylo 236 vzorků a v lednu jich bylo 174.

Prosba o podporu

Prosíme o podporu naší práce. S těmi, kteří nehrají fér, bojujeme už od roku 2009 a to se bez peněz dělat nedá. Tak například jen za získání informací o pravomocných pokutách jsme ČOI museli v listopadu 2023 zaplatit 9 537 korun. A protože nejsme placeni z grantů ani z daní, můžeme bojovat jen díky jednotlivým dárcům. Prosíme, bojujte tento boj s námi, jakkoliv malým, za to však pravidelným darem.

Vojtěch Razima

Twitter
Přečtěte celý článek