Varšava začne stavět protiletecké kryty

před 1 měsíc 45

15. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Úřady stále většího počtu evropských zemí berou hrozbu ruského útoku vážně a přijímají preventivní opatření. Starosta Varšavy ve středu oznámil přidělení 117 milionů zlotých (27 milionů eur) na výstavbu protileteckých krytů a dalších bezpečnostních opatření. Očekává se, že budou postaveny v příštích 2–3 letech; evropští politici, zpravodajští důstojníci a armáda v posledních měsících varovali před možnými ruskými údery na země NATO v horizontu 3-5-8 let.

Výstavba protileteckých krytů je součástí strategie Varšavy v nadcházejících letech významně investovat, "což nám umožní připravit se na jakoukoli eventualitu," řekl Rafał Trzaskowski, starosta polského hlavního města. V rámci programu "Varšava chrání" se také plánuje příprava nemocnic na práci v nouzových situacích a provádění školení a poplachů pro obyvatelstvo.

Varšavské úřady nedávno provedly inspekci stávajících protileteckých krytů; ukázalo se, že před bombardováním se budou moci ukrýt pouze 4 % občanů.

Podzemní parkoviště a stanice metra mají být také využívány jako přístřešky, ale k tomu je třeba je dodatečně vybavit, včetně vody a záložní elektrické energie. Celkově lze prostory o rozloze 7 milionů metrů čtverečních částečně přestavět, řekl Trzaskowski.

Úřady v Kyjevě a Charkově také aktivně využívají metro k záchraně občanů před ruským bombardováním.

Pokud bude Ukrajina donucena prohrát válku s Ruskem, Vladimir Putin zaútočí na jiné země, řekl polský prezident Andrzej Duda v rozhovoru pro agenturu Bloomberg po úterním setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem. Putin přitom v rozhovoru s propagandistou Dmitrijem Kiseljovem řekl, že Rusko je technicky připraveno na jadernou válku a použije jaderné zbraně, pokud uvidí hrozbu pro svou suverenitu.

Polsko není první zemí, která začala připravovat své civilní obyvatelstvo na možný vojenský střet s Ruskem. Rumunsko začalo budovat protiletecké kryty poblíž hranic s Ukrajinou poté, co byly na jeho území nalezeny trosky bojových dronů. Svaz německých měst a obcí před několika dny vyzval k přijetí spolkového projektu na opravu bunkrů v hodnotě miliard eur, který by ochránil obyvatelstvo před možnou válkou. Pobaltské státy se v únoru rozhodly vybudovat na hranicích s Ruskem a Běloruskem více než 1 000 betonových bunkrů, především pro ukrytí vojáků v případě invaze.

Podle řady západních armád se země NATO musí připravit na možný ruský útok v příštích třech letech. Mohlo by to začít kybernetickými útoky a raketovými útoky na týlové vojenské a civilní cíle v Evropě, jako jsou továrny na zbraně a munici, velitelská a štábní centra, jakož i elektrárny, mosty a železnice.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

352

Přečtěte celý článek