Táborské husitské muzeu představuje osobnost Jana Žižky od narození po smrt

před 1 týden 35

foto Výstava k 600. výročí úmrtí Jana Žižky z Trocnova v galerii Staré radnice, 25. dubna 2024, Tábor. Jezdecká socha Jana Žižky od Sochaře Bohumila Kafky.

Tábor - Husitské muzeum v Táboře zahájilo značnou výstavu k výročí 600 let od úmrtí Jana Žižky. Připravovali ji sedm měsíců a rozkládá se ve všech sálech Staré táborské radnice. Návštěvník bude sledovat život hejtmana Žižky od narození až po smrt. Uvidí animovaný film, repliky zbraní a válečných strojů, soubor unikátních nálezů z bojiště u Sudoměře, komiksy nebo obrazy. Výstava je také interaktivní, hodně je zaměřená na děti, řekl ČTK ředitel muzea Jakub Smrčka. Výstava potrvá do 11. května 2025.

"Výstava je postavená hlavně na vzdělávací lince, na příběhu, který návštěvníka vede stylizovaně Žižkovým životem, prostředím a dobou a snaží se přiblížit různé vlivy, které středověkého člověka mohly formovat a které působily na jeho osobnost, že se stal v závěru života významnou a nejznámější postavou husitské revoluce,“ shrnul výstavu její kurátor Smrčka. Děti si tak osvojí informace hrou, například jak se žije se zrakovým handicapem nebo kolik co stálo v době Žižkova mládí.

Expozici rozdělili do šesti tematických okruhů. Úvod do děje představuje animovaný film Jana Míky. Zároveň návštěvníka už předem staví do role hodnotitele, který by měl na konci výstavy rozhodnout, kam Žižku zařadit. „Byl Žižka spíš hrdina nebo padouch? Jaké okolnosti ho vedly k jeho činům, jakou měl motivaci, to jsou otázky, které by si měl návštěvník klást a zároveň na ně prostřednictvím vystavených exponátů, doprovodných panelů i interaktivních prvků hledat odpovědi,“ přibližuje koncept výstavy Martina Svobodová, která se společně s manželem Janem podílela na scénografii, společně s pracovníky muzea pak i na vizuální a obsahové stránce projektu.

V dalších částech se návštěvník seznámí se Žižkovým dětstvím, původem i rodokmenem, přiblíží jeho odchod z rodné tvrze, zapojení do lapkovské družiny i první vojenské zkušenosti doma a v zahraničí, jak se Žižka potkal s myšlenkami Jana Husa. Divák uvidí, jak se rodí velký vojevůdce a nikdy neporažený velitel, který vede svoje boží bojovníky k vítězství, a to i za cenu kontroverzních rozhodnutí a činů.

Přečtěte celý článek