Tady Havel, slyšíte mě? Exprezidentovo odcházení má několik podob

před 1 týden 28

Dramaturgyní a kreativní producentkou filmu Tady Havel, slyšíte mě? je za Českou televizi Věra Krincvajová, která byla jako dvacetiletá studentka Václavu Havlovi společně se svou kamarádkou Klárou Pospíšilovou blízko. Proto jí byla blízká i práce na filmu režiséra Petra Jančárka, jenž na Havlovo vlastní přání sledoval exprezidenta s kamerou v posledních letech jeho života. Slavnostní premiéra filmu proběhla v březnu na Pražském hradě za účasti slovenské prezidentky Zuzany Čaputové a českého prezidenta Petra Pavla, do kinodistribuce snímek vstupuje 11. dubna.

Kdy jste se s Václavem Havlem seznámili? Pokud vím, bylo to ještě před 17. listopadem.

Ano, ale znali jsme se velmi krátce. V říjnu 1989, když ležel Václav v Nemocnici Na Františku, kam ho tak trochu „schovali“ lékaři, se Klára seznámila s člověkem z disentu, který mu chtěl předat dopis, ale nemohl za ním. Věděl, že je nemocnice monitorovaná, zatkli už Václavova bratra Ivana a švagrovou Dagmar. Klára se nabídla, že ji nikdo nezná, takže by mu ten dopis mohla odnést. A protože jsme tehdy všude chodily spolu, vyrazily jsme obě.

Představily jsme se mu, řekly, že známe jeho knihy, že chodíme na všechny demonstrace, zakládáme se spolužáky vlastní noviny, Studentské listy, a chtěly bychom s ním do nich udělat rozhovor. Myslím, že byl potěšen, nakreslil nám plánek, jak se dostaneme k němu na Hrádeček, a domluvili jsme se na sobotu 18. listopadu.

K setkání vzhledem k dějinným událostem 17. listopadu…

Přečtěte celý článek