Tak to ruplo. Kdo má v Česku dům nebo byt, musí splnit novou povinnost. Jinak 400 tisíc korun pokuta

před 1 měsíc 51

Někdy se říká blaze tomu, kdo nic nemá. V České republice toto heslo začíná platit stále více. Kdo totiž drží nějaký ten majetek, musí splňovat řadu povinností. A pakliže tak činit nebude, stát si na něj připravil skutečně citelné pokuty. Situace je horší a horší zejména pro majitele nemovitostí, kteří už neví, kde jim hlava stojí.

Týká se to úplně všech

Předně se od začátku tohoto roku navýšila daň z nemovitých věcí. Musí ji také platit lidé za nevyužívané nemovitosti. Dále potom Evropská unie chystá nařízení o nutnosti zvýšení energetické efektivity i rodinných domů, což má začít platit od roku 2030. A do toho je tu nový stavební zákon.

Ten začal platit od 1. ledna 2024, byť zatím pouze pro infrastrukturální stavby. Už od července tohoto roku však vstoupí v platnost v plné parádě a bude se týkat úplně všech. Pokud jste si dosud mysleli, že jde o téma pro velké developery, kteří se s tím nějakým způsobem vypořádají, jste na omylu. Jak se ukazuje, tento zákon se bude v řadě ohledů týkat úplně šech majitelů nemovitostí.

V souvislosti s novým stavebním zákonem se mluvilo především o zjednodušení stavebního řízení, kdy stavebník už nebude muset obíhat nejrůznější úřady sem a tam. Naopak, vše bude spojeno do jednoho přehledného řízení. Taková je přinejmenším teorie, ovšem experti už teď poukazují na to, že praxe bude asi o poznání odlišná.

Máte v pořádku dokumenty?

V zákoně je skryta i jedna nepříjemná novinka pro všechny majitele nemovitostí v České republice. Ti totiž musí nově uchovávat stavební dokumentaci, která odpovídá tomu, jak se stavba ve skutečnosti provedla. Nestačí tedy například původní dokumentace, když výsledek byl odlišný apod.

A teď pozor. Tato nová povinnost se netýká pouze staveb zahájených poté, co zákon vstoupil v platnost. Nikoliv, působí i retrospektivně na všechny již postavené nemovitosti. Pakliže tedy nemáte v pořádku dokumentaci u starších domů, měli byste tak neprodleně učinit.

Čtěte také: Máte dům nebo byt v Česku? Nedoplatíte se, musíte ho povinně zrekonstruovat

Pokud nad tím chcete jen mávnout rukou, potom vězte, že by se vám to nemuselo vyplatit. Toto nařízení se totiž bude vymáhat a jsou na něj již vyměřeny velmi vysoké sankce. Původně se počítalo s pokutou v maximální výši 200 tisíc korun, ale nakonec byla pro jistotu navýšena na 400 tisíc korun, aby nad sebou lidé měli skutečně pořádný bič.

Foto: Shutterstock, zdroje: Ministerstvo pro místní rozvoj, Česká komora architektů

Přečtěte celý článek