Takové škody nepamatujeme, stěžují si vinaři. Dubnové mrazy jim způsobily ztrátu dvě miliardy

před 1 týden 30

Škody na vinicích v Česku po vlně dubnových mrazů jsou vyšší než dvě miliardy korun. V Česku škody dosahují až 95 procent. Na Moravě jde pak zhruba o čtvrtinu, zjistil Svaz vinařů v průzkumu mezi svými členy. Podobné škody na révě vinaři podle něj nepamatují. S obdobným problémem se potýkají i němečtí vinaři. Mrazy v dubnu nejvíce ohrožují právě ovocné stromy a vinice. 

Vinaři žádají aktivnější přístup ministerstva zemědělství k řešení jejich problémů a také zastavení diskuse o zavedení spotřební daně na tiché víno. Ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) pozvali vinaři na veřejnou diskusi, která se uskuteční začátkem května ve Velkých Bílovicích za účasti stovky vinařů. Chtějí ho seznámit se svými očekáváními.

„Pro naše odvětví je to další rána v krátkém sledu, proto jsme vyzvali ministra zemědělství, aby se zasadil o zastavení debat k zavedení spotřební daně na tichá vína. To by pro nás v tuto chvíli byla cílená likvidace,“ uvedl Chlad.

Doplnil, že dopady mrazů na celý obor jsou fatální, dojde ke snížení objemu domácí suroviny a zcela situace ovlivní cenu hroznů letošního ročníku.

Spolu s Chladem vystoupili i zástupci všech vinařských podoblastí. Upozornili, že škody z dnešního rána ještě nejsou definitivně sečteny a pravděpodobně ještě porostou. „Pravděpodobně u nás škody přesáhnou 30 procent, přestože jsme se snažili naše vinice ochránit,“ uvedl za Velkopavlovickou podoblast Jiří Maděřič.

Vinařství se u nás předávají z otce na syny. Musela jsem tátu přesvědčit, říká vinařka

Zástupkyně oblasti Čechy Jana Líbalová uvedla, že místy jsou škody na révě stoprocentní. „Nyní půjde o zachování vinic a vinařských podniků jako takových,“ řekla Líbalová.

Podle Chlada bylo problémem zejména rychlé vystřídání teplot, kdy nejprve stouply přes 20 stupňů Celsia a pak přišly mrazy. „Je dobře vidět, jak křehký náš obor je,“ dodal Chlad.

Poslední kapkou by podle vinařů bylo zavedení spotřební daně na tiché víno. Vinaři upozorňují, že by Česko bylo jedinou zemí, která takovou daň má, což by výrazně snížilo konkurenceschopnost.

Na škody si nestěžují jen čeští vinaři

Dubnové škody ale nezasáhly jen české vinaře, ale i vinaře a sadaře v Německu. Mrazy způsobily německým pěstitelům rozsáhlé škody zejména v Sasku a Braniborsku. Zemědělci v Sasku podle veřejnoprávní televize MDR hovoří až o naprostém zničení úrody peckovin. V Bádensku-Württembersku na jihu Německa mrazivé teploty zničily mnohým vinařům až polovinu předpokládané úrody. Spotřebitelé se tak podle německých médií musejí připravit na vyšší ceny ovoce.

„Předpokládáme výpadky úrody od 90 do 100 procent,“ řekl šéf sdružení saských vinařů Felix Hösselbarth. Uvedl, že ohně, které mnozí vinaři ve vinicích zapalovali, škodám až při pětistupňových mrazech zabránit nedokázaly. Díky teplému a slunečnému počasí letos réva vyrašila až o čtyři týdny dříve, následné mrazy na konci dubna tak byly zničující.

Přečtěte celý článek