„Takovou úroveň autonomie jsme ještě neviděli.“ Ukrajinské drony nově zasahují cíle téměř samy

před 1 měsíc 47

Ukrajinská armáda začala k úderům na ruské cíle využívat bezpilotní letouny vybavené umělou inteligencí. Ty umožňují přesné zaměření na konkrétní objekty na ruském území a obcházejí i nástroje elektronického boje včetně rušiček. Drony vybavené takzvaným strojovým viděním jsou údajně schopny zasahovat cíle téměř samostatně.

Využívání dronů s umělou inteligencí potvrdil americké televizi CNN zdroj blízký ukrajinskému programu bezpilotních letounů. Ukrajinci podle něj začali do bezpilotních letounů integrovat základní formu umělé inteligence, která jim pomáhá v navigaci a vyhnout se nepřátelskému rušení signálu.

„Přesnost při rušení je umožněna použitím umělé inteligence. Každý letoun má koncový počítač se satelitními a terénními údaji,“ popsal pro CNN anonymní zdroj. „Lety jsou předem stanoveny s našimi spojenci a drony se řídí letovým plánem, což nám umožňuje zasáhnout cíle s metrovou přesností,“ dodal.

Přesnost údajně zajišťují senzory dronů. „Mají funkci, které se říká strojové vidění, což je forma umělé inteligence. V podstatě vezmete model, máte ho na čipu a trénujete tento model, aby identifikoval geografii a cíl, ke kterému naviguje. Když je nakonec nasazen, je schopen identifikovat, kde se nachází,“ popsala pro CNN analytička britského think tanku Royal United Services Institute Sylvia Noah.

„Nevyžaduje žádnou komunikaci (se satelity, pozn. red.), je zcela autonomní,“ dodala. Podle bývalého britského vojenského důstojníka a odborníka na využití dronů ve válce Chrise Lincolna-Jonese je ale úroveň inteligence bezpilotních letounů stále velmi nízká. „Takovou úroveň autonomie jsme u bezpilotních letounů ještě neviděli, ale stále jsme v rané fázi potenciálu této technologie,“ řekl CNN.

Na sociálních sítích se již dříve objevila videa dronů, které využívají v boji umělou inteligenci. Jedno z videí ukazuje zničení ruského tanku s pomocí dronu se strojovým viděním. Podle ukrajinského bloggera, aktivisty a dobrovolníka Serhije Sterněnka šlo o o společnou práci 60. a 63. mechanizované brigády ukrajinské armády.

VIDEO: Zásah ukrajinského dronu se strojovým viděním

VIDEO: 63. mechanizované brigády ukrajinské armády

Ukrajinci ale drony vybavené umělou inteligencí používají i při útocích na ruské rafinerie. Takové útoky podle CNN ovlivňují ruskou ekonomiku více než západní sankce.

„Ony (drony se strojovým viděním, pozn. red.) se ve většině případů vyrovnávají práci nepřátelských REB (radioelektronický boj, pozn. red.) a umožňují nám porazit nepřítele ještě efektivněji,“ řekl agentuře UNIAN s tím, že drony prošly vývojem a nyní jsou schopny zasahovat cíle téměř samostatně.

Výhodou dronů se strojovým viděním má údajně být to, že jsou vysoce účinné i v podmínkách, kdy nepřítel aktivně využívá prostředky elektronického boje. V konečné fázi dron sám zamíří k cíli, a to bez pomoci operátora.

Podobné systémy podle ukrajinské agentury využívají i Rusové. „Rusové podobnou technologii testují už více než měsíc, takže o to více bychom měli investovat do jejího vývoje,“ dodal Sterněnko na sociální síti X.

Drony zasahují do války na Ukrajině od jejího počátku. Podle vojenských expertů ukrajinské síly používají sebevražedné drony s dlouhým doletem, někdy čínské vrtulové drony zakoupené na volném trhu nebo staré sovětské proudové průzkumné drony Tu-141. Ty jsou vybaveny výbušnými náložemi a mohou zasáhnout cíle daleko na ruském území. Ukrajinské ozbrojené síly mají ve výzbroji také několik stovek kusů dronů UJ-22 Airborne domácí výroby.

Nejvíce dronů se používá v blízkosti fronty, a to jak k průzkumu a identifikaci cílů, tak k útokům. Ukrajinské i ruské síly k těmto účelům používají malé komerční drony, které byly upraveny tak, aby mohly shazovat bomby na vojáky v jejich úkrytech. Jedná se například o ukrajinské drony Furia s dosahem kolem 50 kilometrů, ruský Eleron-3 s dosahem 60 kilometrů nebo o malé upravené komerční kvadrokoptéry s doletem do deseti kilometrů.

Přečtěte celý článek