Takzvaný analytik Koller předvedl čirou putinovskou propagandu. Náš stát je v klidu

před 3 týdny 36

NÁZOR / V České republice bolestně chybí zákon proti šíření lživé ruské propagandy. Bezpečnostní složky by podle mého názoru problém jejího šíření zvládly – ovšem musela by k němu být politická vůle a vláda by musela navrhnout novou legislativu, která by u antisystému vyvolala hysterický řev. Bez takového zákona a bez vytlačení kremelského narativu ovšem hrozí, že ruská propaganda z úst českých antisystémových věrozvěstů úplně rozdělí společnost a ohrozí bezpečnost naší země.

Antisystémový aktivista Jiří Havel, známý z období covidové pandemie, ve svém dezinformačním pořadu a na serveru Paralelne.cz uvítal „analytika“ Martina Kollera. Takový ohňostroj ruské propagandy, jaký pánové ve skoro hodinovém dialogu předvedli, jsem slyšel naposledy v opileckých výkřicích Dmitrije Medveděva. Koller i Havel však byli zjevně střízliví. Prvních dvacet minut jsem ty nejhorší propagandistické žvásty, často do detailu shodné s výroky Vladimira Putina či jeho propagandistů, zapisoval. Při jejich čtení si prosím představte, jak by reagovaly britské úřady v předvečer druhé světové války na podobné výroky ve prospěch Adolfa Hitlera a jeho nacistického Německa v britských médiích. Pitvám jen výroky Kollera, protože jeho nebezpečnost je výrazně vyšší než u Havla. Vystupuje v celé řadě dezinformačních médií, a je prezentován jako „expert“, případně „bezpečnostní expert.“

Ruská propaganda je když…

„Dneska nám tady islám zajistil náš skvělý ministr vnitra, podpisem smlouvy a tak dále, že nám je sem budou vozit.“

Žádnou smlouvu o dovozu muslimů či dokonce islámských teroristů nikdo, natož pak ministr vnitra Vít Rakušan, rozhodně nepodepsal. Rakušanem podepsaný migrační pakt umožňuje státům, aby si formu solidarity s vstupními a cílovými zeměmi pro imigranty (mezi které nepatříme) vybraly samy. Česko tedy může volit formu finanční solidarity nebo vyslání expertů a pomoc s logistikou.

„Kdo je platí? Někdy je platí americké tajné služby, v první řadě CIA.“

Žádné informace o tom, že by islámské teroristy platila CIA či jiný americký subjekt, nejsou známy, a ani pan Koller takovou informaci nesdělil.

„Není nic nového, že celý Islámský stát byl výrobek Američanů proti Sýrii a proti Rusku.“

Pro ty, pro které tento výrok nový je (patřím mezí takové posluchače) analytik Koller žádné doklady svého tvrzení neuvedl.

„I v tomto případě (řeč je o teroristickém útoku islámských teroristů v Moskvě) se ptejme nakonec, kdo byl objednavatel. Jestli Ukrajina (to, že teroristický útok u Moskvy objednala Ukrajina, je výrok Vladimira Putina), která vlastně neexistuje (jediný, kdo si myslí, že Ukrajina neexistuje, je Vladimir Putin – a nově i analytik Keller), tam to je zhroucený stát ovládaný fašistickou bandou z Kyjeva (to, že ukrajinská vláda jsou fašisti či nacisti, je výrok Vladimira Putina a řady jeho propagandistů včetně analytika Kollera), anebo jestli teda jejich šéfové reální, což jsou Spojené státy, protože nakonec i to britské vedení je podřízené Spojeným státům. Ani to, že ukrajinská armáda má britské vedení, které je podřízeno USA, Koller nijak nedoložil.

„Spojené státy varovaly Rusko před útokem, který pravděpodobně samy zaplatily.“ Pro výrok, že USA zaplatily teroristický útok v Moskvě, Koller neuvedl žádné důkazy, a pravděpodobně si ho vymyslel. Dostal za to zaplaceno? Anebo si to vymyslel někdo v Moskvě, a Koller to jen opakuje?

„Ptejme se, kdo je zaplatil a kdo má z té války prospěch? Jsou to Američani, co dodat?“  Další výrok, který Koller nijak nedoložil.

„Vždycky je téma to, kdo z toho má prospěch. Americké tajné služby a globální lichváři. (Další fantazírování – nebo plnění dezinformačního úkolu Moskvy. A zajímavý je termín „globální lichváři,“ kterým konspirativci tradičně označují Židy, židovské bankéře). Případně tedy v Evropě němečtí revanšisti.“ Termín „němečtí revanšisti“ byl tradičně používán socialistickou propagandou Sovětského svazu a jeho satelitů, neslyšel jsem jej od roku 1989.

„Rusko nemá zájem ani kapacity, aby obsazovalo celou Evropu, natož Paříž.“ Putinovi propagandisté ale opakovaně hovoří o tom, že Rusko má zájem i kapacity obsadit Evropu až ke kanálu La Manche, či dokonce ke Stonehenge.

„Ale (ruské) jaderné hlavice na Paříž spadnout můžou, a pak můžou (Francouzi) poděkovat Macronovi.“ Ruským jaderným hlavicím nevelí Macron, ale Putin, a jadernými zbraněmi on i jeho propagandisté od okamžiku vojenského útoku na Ukrajinu vyhrožují opakovaně.

Po chvíli Havel stočí řeč na americké (židovské) bankéře: „Rotschildi, Rockefelleři, a celá tahleta squadra azura.“ „Globální lichváři,“ potvrdí Keller, že termínem „globální lichváři“ opravdu myslel židovské bankéře.

Lež, převracení reality, nadávky

Výkon pana Kollera je obdivuhodný. Dokázal za necelou hodinu pořadu zvládnout většinu narativů, které šíří Kreml, a které mají sloužit k legitimizaci zločinného Putinova útoku na Ukrajinu. Slušný výkon. Problém je v jediném: naše země je na straně Ukrajiny, a naše země také je dalším potenciálním cílem ruské agrese. Přitom Koller v naší zemi žije, v naší zemi ten proruský propagandistický slint natočil, v naší zemi je jeho výkon přístupný, a to navzdory skutečnosti, že ohrožuje bezpečnost té naší země. Otevřeně slouží zájmům nepřítele, a činí tak lhaním. A celá naše politická scéna j v pohodě.

Podobné výkony při šíření kremelské propagandy můžeme sledovat od začátku války. Vláda ani Poslanecká sněmovna však dělají, že nic. A to nicnedělání, ta tichá tolerance k šíření lží ve prospěch nepřátelské velmoci, nás může přijít draho. Jedna ruská propaganda zásadně rozděluje naši společnost. A za druhé – s časem, kdy dezinformátory bezpečnostní složky nechávají na pokoji, jejich drzost roste, lží přibývá, a toxicita projevů proruských propagandistů sílí. Žijeme v informační společnosti, a dezinformace ve prospěch nepřátelské velmoci proto mají větší dopady než kdykoliv dříve. Přesto nechává vláda šířit ruskou propagandu beztrestně. Přestože v té informační společnosti více než kdykoliv dříve platí, že je-li demokracie slabá, tak skončí.

Přečtěte celý článek