Tchaj-wan zasáhlo ničivé zemětřesení, úřady hlásí mrtvého a desítky zraněných

před 4 týdny 24

Otřesy měly podle americké geologické služby USGS sílu 7,4 stupně, zatímco japonští seismologové udávají hodnotu 7,7 stupně a tchajwanští 7,2 stupně. Epicentrum otřesů se nacházelo 18 kilometrů jihovýchodně od přístavu Chua-lien na východě ostrova. Ohnisko zemětřesení, které udeřilo krátce před osmou hodinou ráno, tedy před 2:00 SELČ, leželo v hloubce 35 kilometrů, uvedla agentura AP.

K TÉMATU: Při požáru v Istanbulu zemřelo nejméně 25 lidí. Policie zadržela několik osob

Televizní záběry podle agentur ukazují, jak se některé budovy ve městě Chua-lien částečně rozpadly či zhroutily. Podle místních médií v nich zůstali uvězněni lidé. V metropoli ostrova Tchaj-peji odpadávaly části z některých starších domů i novějších kancelářských budov, píše AP. Lidé v metropoli pociťovali i slabší následné otřesy po nejsilnějším prvním zemětřesení.

Podle agentury Reuters úřady hovoří o nejméně jedné oběti otřesů, které rovněž způsobily zranění nejméně 50 lidí.

Na celém ostrově s 23 miliony obyvatel byla přerušena vlaková doprava, některé jeho části přišly o dodávky elektřiny. Místní jaderné elektrárny jsou podle úřadů mimo ohrožení.

Varování před tsunami Japonsko zrušilo

Nejbližší japonské ostrovy v jižní prefektuře Okinawa již 15 minut po otřesech hlásily příchod vlny tsunami vysoké přibližně 30 centimetrů. Úřady původně vydaly varování před vlnou vysokou až tři metry, později jej však zcela zrušily.

Do odvolání byl přerušen provoz na letišti v okinawském správním středisku Naha. Japonsko žádné oběti ani zásadnější škody nehlásí.

Tektonicky aktivní oblast je častým dějištěm ničivých otřesů. Podle tchajwanských seismologů je středeční zemětřesení nejsilnějším od roku 1999, kdy otřesy o síle 7,6 stupně zanechaly 2 400 mrtvých.

Japonsko zasáhlo poslední velké zemětřesení začátkem letošního roku. Živel o síle 7,6 stupně zabil přes 200 lidí a způsobil metrovou vlnu tsunami a sesuvy půdy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dronový útok v Tatarstánu

Přečtěte celý článek