Tchaj-wan zasáhlo zemětřesení, k japonským ostrovům se blíží tsunami

před 4 týdny 32

U východního pobřeží Tchaj-wanu dnes udeřilo silné zemětřesení, které zasáhlo celý ostrov a poničilo řadu budov. Informují o tom tiskové agentury, podle nichž tchajwanské úřady hovoří o nejsilnějším zemětřesení za 25 let. Podle japonských úřadů se k pobřeží malých ostrovů na jihu země blíží až třímetrová vlna cunami. Místní obyvatelé dostali výzvu k okamžité evakuaci. Varování před ničivou vlnou vydaly i Filipíny.

Otřesy měly podle americké geologické služby USGS sílu 7,4 stupně, zatímco japonští seismologové udávají hodnotu 7,7 stupně a tchajwanští 7,2 stupně. Epicentrum otřesů se nacházelo 18 kilometrů jihovýchodně od přístavu Chua-lien na východě ostrova. Ohnisko zemětřesení, které udeřilo krátce před osmou hodinou ráno (před 2:00 středoevropského času) leželo v hloubce 35 kilometrů, uvedla agentura AP.

Televizní záběry podle agentur ukazují, jak se některé budovy ve městě Chua-lien částečně rozpadly či zhroutily. Podle místních médií v nich zůstali uvězněni lidé. V metropoli ostrova Tchaj-peji odpadávaly části z některých starších domů i novějších kancelářských budov, píše AP.

Na celém ostrově s 23 miliony obyvatel byla přerušena vlaková doprava, některé jeho části přišly o dodávky elektřiny.

Nejbližší japonské ostrovy v jižní prefektuře Okinawa již 15 minut po otřesech hlásily příchod první vlny tsunami vysoké přibližně 30 centimetrů. Úřady do odvolání přerušily provoz na letišti v okinawském správním středisku Naha.

Tektonicky aktivní oblast je častým dějištěm ničivých otřesů. Podle tchajwanských seismologů je středeční zemětřesení nejsilnějším od roku 1999, kdy otřesy o síle 7,6 stupně zanechaly 2400 mrtvých. Japonsko zasáhlo poslední velké zemětřesení začátkem letošního roku. Živel o síle 7,6 stupně zabil přes 200 lidí a způsobil metrovou vlnu tsunami a sesuvy půdy.

Přečtěte celý článek