Tchajwanská ponorka Hai Kun se nejspíše vyrovná mnoha moderním protějškům, vybavení totiž dostane z Ameriky

před 1 měsíc 32

Ačkoliv je Tchaj-wan malá země, dokázal evidentně vyvinout velice schopnou ponorku, která by byla případnou hrozbou pro čínská plavidla.

Nejlepší způsob, jak zastavit případnou invazi na Tchaj-wan, k níž se může čínský komunistický režim v budoucnu uchýlit, je zničit co nejvíce plavidel přepravujících invazní síly ještě na moři. Tchajwanské námořnictvo se počty samozřejmě nemůže tomu čínskému rovnat, ale může se pokusit o útoky z úkrytu mořských hlubin. Sloužit by k tomu měla nové třída ponorek Hai Kun s parametry, jimiž se vyrovná mnoha dalším ponorkám ve světě.

Současné tchajwanské ponorky jsou staré

Tchajwanské námořnictvo má v současnosti 4 ponorky, ale 2 z nich jsou modernizovaná plavidla používaná ještě za druhé světové války; další 2 jsou modernější, konkrétně dieselelektrické ponorky třídy Hai Lung vycházející z nizozemských ponorek Zwaardvis z poloviny 80. let 20. století. Tchajwanci se v minulosti pokoušeli koupit moderní ponorky v zahraničí, ale záměr příliš nevyšel, a tak nakonec zvítězila myšlenka postavit si vlastní plavidla za vydatné pomoci a technologií z USA; celkem by jich mělo být 8, uvádí Defence-Blog.

Taiwan’s first Indigenous Defense Submarine (IDS), Hai Kun (SS-711) , was launched today at the CSBC shipyard in Kaohsiung. The Jong Shyn No. 8, a 35,000-ton Floating Drydock was called into action to support the historical event of launching. 1/3 @SolomonYue pic.twitter.com/BkylRksfnQ

— wanjiru kamanu (@WanjiruKamanu) February 28, 2024

První ponorka Hai Kun ukazuje, že se konstruktéři velice inspirovali právě nizozemskými ponorkami třídy Zwaardvis, přičemž je plavidlo výsledkem reverzního inženýrství, ač s mnoha vylepšeními, uvádí HiSutton. Jednou ze změn je tvar kormidel, kdy místo umístění do kříže budou ve tvaru X, což se dnes u mnoha moderních plavidel používá. Ponorce ale zůstal tradiční dieselelektrický pohon s bateriemi, přičemž se Tchajwanci nepokusili třeba o instalaci pohonu nezávislém na vzduchu, ani například o instalaci vertikálních odpalovačů střel.

Výzbroj má z torpéd a střel Harpoon

Parametry ponorky nejsou známé, ale Wikipedia uvádí, že by měla mít délku asi 70 m a výtlak 2 500 t. Na hladině by mohla mít rychlost kolem 8 uzlů, pod hladinou pak 17 uzlů, a umět se ponořit do hloubky až 420 metrů. Výzbroj pak mají tvořit americká torpéda MK-48 Mod6 Advanced Technology, což jsou velmi schopné zbraně a USA jich již několik kusů na Tchaj-wan prodaly. Doplňovat je mají protilodní střely UGM-84 Harpoon odpalované z torpédometů.

Špičkové má být její vnitřní a senzorové vybavení; Američané údajně Tcha-jwanu poskytli mnohé technologie používané na jejich útočných ponorkách třídy Virginia, uvádí NavalNews. Mezi nimi má být třeba sonarové vybavení nebo elektrooptické periskopy, ale i další technologie. Zatím se zdá, že ponorka nemá povlak snižující detekci, ale není vyloučeno, že se na dalších kusech objeví. Pokud Tchaj-wan opravdu postaví 8 moderních ponorek, budou pro čínské námořnictvo představovat významnou překážku, ačkoliv je bude schopno nějak ničit.

Představení ponorky Hai Kun
Přečtěte celý článek