Teherán varoval před odvetou, pohrozil dalším útokem

před 3 týdny 31

foto Lidé oslavují íránský vzdušný útok na Izrael, 14. dubna 2024, Teherán.

Teherán - Írán varoval Izrael, aby se neuchyloval k odvetě, a pohrozil mu v takovém případě ještě větším útokem, než jaký provedl za uplynulou noc. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odkazem na íránské představitele, kteří rovněž varovali Washington, aby nepodporoval izraelskou vojenskou akci.

"Pokud Izrael podnikne odvetný útok proti Íránu, naše odpověď bude mnohem větší než vojenská akce z uplynulé noci," uvedl náčelník generálního štábu íránské armády Mohammad Bagherí ve státní televizi. Dodal, že Teherán varoval Washington, že jakákoli podpora izraelské odvety bude mít za následek údery na americké základny.

Šéf revolučních gard Hosejn Salámí rovněž varoval, že Teherán podnikne odvetné kroky proti jakémukoli izraelskému útoku na íránské zájmy, představitele nebo občany.

Íránské vojenské vedení hodnotí bezprecedentní útok na Izrael jako úspěšný. "Důvodem této operace bylo překročení červené linie ze strany sionistického režimu, což pro nás bylo nepřijatelné," uvedl Bagherí. Odvetné údery proti Izraeli podle něj byly úspěšné.

Írán za uplynulou noc proti Izraeli vyslal přes 300 dronů a raket, z nichž bylo 99 procent sestřeleno, uvedla izraelská armáda. Teherán útok podnikl v odvetě za nedávný úder proti íránskému konzulátu v Damašku připisovaný Izraeli.

Přečtěte celý článek