Tento doplněk přemění smartphone na zrcadlovku s 200× přiblížením. Když zoom, tak pořádný

před 1 týden 28

Mobilní výrobci teprve až před lety začaly doceňovat možnosti optického přiblížení, které však mnohdy stále není dostatečné. Změnit to chce až nové příslušenství Excope DT1, které ke smartphonu „přilepí“ zrcadlovku. Doplněk přidá tělo fotoaparátu s pořádným objektivem, elektronickou stabilizací a gyroskopem, a s až 200× digitálním přiblížením. Tento fotoaparát však může fungovat jen při propojení se smartphonem. Na cestách vás bude tížit 600 gramy.

Klepněte pro větší obrázek
Specifikace „přídavného fotoaparátu“ ke smartphonům. Projekt se na Kickstarteru těší nebývalé přízni, a už se na jeho financování vybralo přes půl milionu dolarů (téměř 12 milionů korun)

Excope DT1 je 400mm zoomový hliníkový objektiv, který umožní smartphonům fotit na velmi velkou vzdálenost. Podle výrobce až na 10 km. V zařízení je umístěn 48Mpx CMOS snímač (1/1.8") s 64GB úložištěm, 3 000mAh baterií a s podporou Wi-Fi (150 Mbps). Doplněk k telefonu obsahuje grip se samostatnou hardwarovou spouští, je možné je jej uchytit na stativ a má i slot, do kterého pevně vložíte smartphone. Oproti klasickým přídavným objektivům je rozdíl ten, že novou optiku nepřikládáte přímo na hlavní fotoaparát.

Telefon se zařízením komunikuje přes Wi-Fi, a to prostřednictvím doplňkové aplikace, ve které si nastavíte vše potřebné. Mobilní aplikace také slouží k samotnému focení, a protože spojení probíhá přes Wi-Fi, počítá se i s tím, že byste mohli fotit pomocí smartphonu na dálku. Tedy, pokud je kamera v dosahu. Alternativně funguje připojení přes USB-C konektor, které trochu pošetří baterii.

Dva různé objektivy

V mobilní aplikaci si nastavíte parametry focení, např. HDR, framerate videa, noční režim, video natočí maximálně ve 4K. 36× optický zoom doplňuje 200× digitální přiblížení, v nabídce je však i levnější model s 3,6× optickým, resp. 20× digitálním zoomem. Jenže ten nebude zřejmě až tak atraktivní, protože podobná přiblížení dnes už telefony běžně nabízí, jenže samozřejmě ne s tak velkou optikou. Natočený obsah rychle přenesete do smartphonu, kde s ním můžete dále pracovat. Rychlé úpravy však učiníte přímo přes párovací aplikaci.

Představení Excope DT1:

Základní sada s kratším zoomem vychází na 219 dolarů (5 200 Kč), sada s výraznějším přiblížením stojí 229 USD, tj. zhruba 5 400 Kč. K prvním zájemcům se Excope DT1 dostane v červenci. V době psaní článku se na produkt vybralo přes půl milionu dolarů, a to do ukončení financování ještě zbývají téměř dva měsíce.

I tentokrát se jedná o tip na zajímavý produkt z Kickstarteru, který nemáme osobně vyzkoušený. Vaše případné dotazy směřujte přímo na stránky kampaně.

Přečtěte celý článek