Tesco v Česku spustilo obrovskou novinku. Jde o maso, Češi na to zírají s otevřenou pusou

před 1 měsíc 37

Věci v českých obchodních řetězcích se velmi rychle mění, na to se připravte. Bohužel nejde ani tak o to, že by se zvyšovala kvalita prodávaných potravin nebo že by obchody šly s cenou na úroveň, která odpovídá tuzemské kupní síle a není zbytečně přemrštěná. Namísto toho se snaží být některé řetězce takzvaně světové a zavádějí novinky, o kterých si myslí, že jim přinesou snadné a rychlé body.

Velké změny

Je ale otázkou, zda je na to někdo zvědavý a zda si tak spíše neuškodí. Jednu z takových novinek teď představilo Tesco v České republice. Jde o to, že bude na balení svého masa, zejména potom mletého, používat ekologická balení, která ušetří kolem 80 % plastu. Společnost se pochopitelně ohání výrazy jako je snaha o redukci plastových odpadů a odpovědné podnikání.

Odhaduje se, že jakmile nová balení najedou, ušetří nějakých 56 tun odpadu, což skutečně není zrovna málo a mohlo by to pomoci. Pro zákazníky je však zajímavější ta informace, že takto zabalené maso by se mělo mnohem častěji dostávat do slevových akcí, i když je otázkou, proč se tak bude dít. Musí se snad z nějakého důvodu rychleji spotřebovat?

Dosud jsme byli mleté maso (hovězí, vepřové nebo mix) zvyklí kupovat ve vaničkách, které jsou poměrně robustní a pochopitelně na svou výrobu potřebují značné množství plastu. Jakmile z nich ale maso vyjmete, okamžitě je vyhazujete. V lepším případě do tříděného odpadu, v tom horším potom do směsného. Ovšem ani když se vanička ocitne v tříděném odpadu, obvykle to neznamená, že bude recyklována, což je velká škoda. Vzniká tak obrovské množství těžko zpracovatelného obsahu.

Takto bude nově vypadat obal určený pro mleté maso v Tescu. / Foto: Tesco

Jde lidem o obaly nebo kvalitu?

Jak je vidět na novém obalu, tady jde spíše o jakýsi sáček. Prodávat se takto bude mleté maso pod privátní značkou Tesco. Menší balení 500 gramů umožní ušetřit 82 % plastů a to větší v podobě 800 gramů přinese úspory dokonce 84 %.

Čtěte také: Otřesné maso v českých obchodech. Už je zelené a do toho páchne. Tohle prodávají Čechům

Jde jistě o záslužnou činnost, ovšem nelze zapomenout na to, že hlavním problémem Tesca je kvalita prodávaného masa. V minulém roce se ukázalo, že ve velkém dováží maso z Ukrajiny, které je mimořádně nekvalitní a SZPI ho několikrát označila za vysoce závadné. Tady by bylo dobré začít a teprve potom řešit obaly.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek