TEST: Přijímačky na střední školu jsou tu. Obstáli byste? Vyzkoušejte své znalosti z češtiny

před 3 týdny 34

Nadcházející přijímací zkoušky se týkají hned tří skupin žáků: o své vytoužené místo na nové škole zabojuje více než 120 tisíc deváťáků, téměř 20 tisíc páťáků a zhruba 8 tisíc sedmáků. Vyplývá to z dat Cermatu. První řádný termín byl vypsán na 12. dubna, druhý je na naplánován o tři dny později.

ČTĚTĚ TAKÉ: Pro Pražany je na středních školách míst dost, říká radní. Nastínil regionální problém

Zvládnout během pár hodin dva testy – jeden z českého jazyka, druhý z matematiky – se může zdát mnoha lidem snadné. Pro mnohé z dětí se však jedná o první zásadní stresovou situaci, kterou nemusejí bez pomoci zvládnout. Odborníci pro CNN Prima NEWS rodičům doporučili neklást na své potomky příliš velké nároky, podpořit je a nepodcenit přípravu.

Procvičovat jednotlivá testovací zadání z předchozích let je pro děti ideální příležitostí, jak se seznámit s jednotlivými úlohami a postupy řešení. Cermat kromě toho na svém webu zveřejňuje ilustrační zadání, na nichž podrobně demonstruje způsoby, díky nimž se uchazeč o studium může dobrat výsledku. Nechybějí ani ilustrační videa či upozornění na správné vyplňování záznamového archu. Průvodce přípravou na zkoušky obsahuje také přehled typických úloh, které se v testech objevují.

Navzdory nejrůznějším možnostem, díky nimž se mohou děti na přijímačky připravit (ať už se jedná o loňská zadání, probírání látky ve škole, doučování či procvičovací aplikace), se každoročně po zveřejnění nejnovějších testů objevuje kritika, zejména ze strany rodičů. Často jde o stížnosti na obtížnost či nelogičnost některých úloh.

Je nespokojenost některých studentů a rodičů oprávněná? Nebo jsou zadání ve skutečnosti lehčí, než se zdá? Otestujte si i vy, zda byste v testu z českého jazyka uspěli:

*Výše uvedené testovací otázky byly redakcí náhodně vybrány z didaktického testu určeného pro náhradní termíny zkoušek v roce 2023. Klíč s řešením naleznete zde.

*Výše uvedené testovací otázky byly redakcí náhodně vybrány z didaktického testu určeného pro náhradní termíny zkoušek v roce 2023. Klíč s řešením naleznete zde.

*Výše uvedené testovací otázky byly redakcí náhodně vybrány z didaktického testu určeného pro náhradní termíny zkoušek v roce 2023. Klíč s řešením naleznete zde.

Přečtěte celý článek