Tím už nespraví, že pustili do vlády StBáka. Kalousek se vysmál lidovcům, připomněl jejich minulost

před 1 měsíc 45

Poslanecká sněmovna by měla tento týden projednat novelu lustračního zákona, která čeká na projednání již několik měsíců. Ve středu se k ní ovšem nedostala. V souvislosti s vyvstalou debatou o lustracích se ozval Miroslav Kalousek (TOP 09), který připomněl, jak šel s lustračním zákonem v Česku čas. Lidovci už podle něj nenapraví, že do vlády pustili agenta StB.

Ministerstvo vnitra navrhlo novelu lustračního zákona, po­dle které by ministři a jejich náměstci byli povinni se ještě před jmenováním do funkce prokazovat čistým lustračním osvědčením. Šéf resortu Vít Rakušan (STAN) považuje zrušení této povinnosti za nesprávné a současná vláda má zároveň tento bod v programovém prohlášení.

Ministři v České republice totiž čisté lustrační osvědčení překládat museli, ale v roce 2014 za vlády hnutí ANO, ČSSD a KDU-ČSL byla na návrh těchto stran povinnost po přijetí zákona o státní službě zrušena. Novelu předložili Roman Sklenák z ČSSD, Jaroslav Faltýnek z ANO a lidovec Jiří Junek.

KDU-ČSL se tehdy sice stavěla proti zrušení lustračního zákona, což v minulosti navrhovali komunisté, ve výsledku ovšem návrh této normy, která obsahovala, že se lustrace nebude vztahovat na ministry a jejich náměstky, ale pouze na místa vedoucích úředníků, podpořila. Pro tedy hlasovalo také hnutí ANO a ČSSD. Komunisté se zdrželi a TOP 09, ODS a část hnutí Úsvit hlasovali proti.

„Být poslancem KDU-ČSL je někdy těžká řehole,“ podotkl Kalousek právě s tím, že před deseti lety se jim spolu s hnutím ANO a ČSSD (dnes SOCDEM) podařilo zrušit podmínku negativního lustračního osvědčení pro ministry. „Teď se jí spolu s dalšími vládními poslanci snaží do zákona vrátit. Tím už ale nespraví, že pustili do vlády StBáka,“ vyčetl lidovcům.

Tehdejší opoziční strany byly proti a je tomu tak i dnes. „Žádní agenti StB ve vládě!“ volá vládní TOP 09 s tím, že lustrační zákon dříve zamezoval třeba bývalým agentům StB vykonávat důležité státní funkce. A dřívější vláda ho kvůli Andreji Babišovi zrušila. Tuto podmínku chce tedy znovu přijmout.

O lustracích se před deseti lety začalo hovořit zejména kvůli Andreji Babišovi a jeho ministerskému postu. Čisté lustrační osvědčení by totiž nezískal. Na Slovensku se v té době soudil kvůli tomu, že byl veden jako agent StB. Babiš dlouhodobě trvá na tom, že nikdy s StB nespolupracoval a že byl evidován bez svého vědomí. Na Slovensku s ústavní stížností vůči rozhodnutím bratislavského krajského soudu a nejvyššího soudu, které zamítly jeho žalobu, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent Bureš, ale neuspěl. Pokud by tedy zákon prošel, Babiš by se už nemohl vrátit do vlády.

Přečtěte celý článek