Šéfa lyžařského svazu Trávníčka čeká soud v úplatkářské kauze kolem agentury CzechTourism, píše MF Dnes

před 1 měsíc 30

Prezident Svazu lyžařů České republiky (SLČR) David Trávníček je jedním z dvanácti obžalovaných v úplatkářské kauze kolem státní agentury CzechTourism a čeká ho soud. Napsala to MF Dnes. Trávníček vinu odmítá a ve funkci šéfa svazu zůstává.

Podle obžaloby, kterou má deník k dispozici, bývalý manažer agentury Aleš Pangrác ve prospěch Trávníčka a společností, ke kterým měl současný šéf SLČR blízko, zmanipuloval celkem pět veřejných zakázek CzechTourismu v hodnotě téměř tří milionů korun. Trávníček za to podle obžaloby Pangrácovi předal úplatek v celkové výši 340 tisíc.

Státní zástupkyně Ivana Komárková, která obžalobu poslala loni v září soudu, v ní Trávníčkovi navrhuje podmínku na jeden rok. Pangrácovi pak pětileté vězení.

Trávníček na dotazy listu neodpověděl a podle vyjádření, které je uvedeno v textu obžaloby, vinu odmítá. Lyžařský svaz sdělil, že prezident zůstává ve funkci. „O obvinění prezidenta víme, sám David Trávníček o něm informoval členy výkonného výboru. Nicméně tato záležitost nemá žádnou spojitost se Svazem lyžařů, nemá žádný vliv na jeho fungování. Proto v této chvíli před dalšími komentáři počkáme na rozhodnutí nezávislého soudu,“ řekl MF Dnes mluvčí svazu Tomáš Haisl. Text zveřejnil také server iDnes.cz.

Podle zdroje deníku blízkého vedení svazu lyžařů, který si přál zůstat v anonymitě, nicméně bývalý dlouholetý sportovní manažer Trávníček o svém obvinění neinformoval delegáty při svém zvolení do čela SLČR v květnu roku 2022. V této době byl už rok obviněný.

V obžalobě se uvádí mimo jiné zakázka na „Zajišťování marketingových, reklamních, propagačních a s tím souvisejících činností na cyklistických seriálech Kolo pro život, Nova cup a Pražské schody v roce 2018“ v hodnotě jeden a půl milionu pro firmu Petr Čech Sport, ve které Trávníček působil na několika manažerských pozicích. Úplatek ze zakázky pro Pangráce měl činit 110 tisíc korun.

Lyžařský svaz figuruje také v jiném případu. V rámci dotační kauzy kolem Českého tenisového svazu provedli podle médií detektivové centrály proti organizovanému zločinu koncem února razii i v sídle SLČR a v Trávníčkově domě. Podle informací MF Dnes prověřují vyúčtování loňského Světového poháru ve Špindlerově Mlýně s podezřením na dotační podvod.

Přečtěte celý článek