To máte nařízeno, nebo je to z tvé hlavy? Topolánka rozzuřilo chování Vondráčka, poslal mu ostrý vzkaz

před 1 měsíc 30

Nevěřím, že bys mohl být tak hloupý nebo podjatý, vzkázal expremiér Mirek Topolánek místopředsedovi hnutí ANO Radku Vondráčkovi. Někdejší předseda vlády tak reagoval na příspěvek, ve kterém Vondráček zveřejnil část několik let starého rozhovoru s šéfem Pirátů a současným ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem o členství České republiky v NATO. Místopředseda Babišova hnutí rozhovor podle svých slov ukládá na chvíli, až se někdo bude ptát, kdo je ohrožením naší bezpečnosti.

„Tak to by jsi si měl pustit projev ministra Jana Lipavského ve Španělském sále k 25. výročí vstupu do NATO. Nevěřím, že bys mohl být tak hloupý nebo podjatý. Nebo ano? To máte nařízeno, nebo je to z tvé hlavy? Nebo máš překrýt toho ,zm*da‘ a estébácké praktiky svého ředitele?“ vpálil na sociální síti bývalý premiér Mirek Topolánek místopřeedsedovi hnutí ANO a někdejšímu šéfovi poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi. Vulgárním slovem narážel na chování předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, který si o víkendu od svých spolupracovníků vyžádal citlivé informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti).

Ostrými slovy reagoval Topolánek na Vondráčkův útok na vládní Piráty. „K téhle rešerši na téma Piráti a NATO mi stačila sociální síť X. Ani tým jsem na to nepotřeboval. Ukládám, až se někdo bude ptát, kdo je ohrožením bezpečnosti České republiky,“ napsal místopředseda Babišova hnutí. Vondráček ke svému příspěvku přiložil rozhovor, ve kterém mluví šéf Pirátů o členství Česka v NATO.

„My na to nemáme konsenzus,“ odpověděl Bartoš v roce 2017 na otázku, zda Piráti podporují členství České republiky v NATO. „Já bych preferoval, kdyby se řešila obrana na úrovni EU, protože mně se některé intervence NATO v rámci celosvětové politiky nezamlouvají a mám s nimi zásadní problém. Jsem pacifista,“ prozradil následně svůj osobní názor v tehdejším rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Krátce po těchto slovech Bartoš vzkázal, že Piráti nikdy nechtěli z NATO vystupovat ani na tom nechtějí nic měnit. „Kdo to opakuje v médiích, lže. Jsme v tom jako strana zajedno,“ prohlásil na podzim roku 2017 v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Všichni pochopili, že my jsme NATO

Za 25 let už nikdo neříká: ,my a NATO,‘ protože už všichni pochopili, že ,my jsme NATO‘. Česká armáda se účastnila mnoha aliančních misí, při kterých plnila a stále plní důležité úkoly. Díky tomu získala prestiž a uznání. Mise na východním křídle je nyní nejdůležitější, protože Putin ukázal, že je schopný napadnout sousední státy. A my nesmíme dovolit, aby agresor pomocí násilí získal území. Protože jinak to udělá znova. A Peking se samozřejmě dívá, jak tato situace dopadne,“ napsal nyní Bartoš na sociální síti.

„Samozřejmě tanky a vojáci jsou jedna věc, ale nesmíme zapomínat na hybridní hrozby, aby nás nepřítel nerozložil zevnitř. Proto je více než kdy jindy důležité, aby spojenci NATO, a zejména jeho evropští členové drželi pospolu,“ doplnil šéf Pirátů k 25. výročí členství České republiky v NATO.

Mějme na paměti vlastní lekce historie

Pirátský ministr zahraničí Jan Lipavský pak v den výročí prohlásil, že Česko může být hrdé na své členství v NATO a na svou roli v podpoře demokracie, svobody a bezpečnosti ve světě. Mělo by podle něj mít na paměti vlastní lekce historie a pracovat nadále na udržení stability a bezpečnosti v regionu i celosvětově.

Lipavský zároveň na úterní konferenci na Pražském hradě vyzval k podpoře Ukrajiny a jednotě Západu tak, aby letošní rok přinesl ze země napadené Ruskem dobré zprávy. „Volba je jasná – buď budeme pasivně sledovat, jak se svět stává nebezpečným, nebo můžeme jednat, abychom naši svobodu a demokracii uhájili,“ vzkázal šéf resortu. Česká diplomacie podle něj bude stát v první linii pomoci Ukrajině.

„Přestože Ukrajina není členem NATO ani EU, obětovala západním hodnotám víc než kterákoli jiná země od druhé světové války,“ pokračoval Lipavský ve svém proslovu. „Zůstává odhodlaná a sebevědomá. S obrovským nasazením zadržuje mnohem lépe vyzbrojeného protivníka a v minulosti dokázala osvobodit téměř polovinu území, které Rusko obsadilo po začátku agrese v roce 2022. Dokázala změnit poměr sil v Černém moři. Věřím, že letošní rok bude rokem lepších a dobrých zpráv, věřím, že se podaří udržovat jednotu Západu v podpoře Ukrajiny, protože Ukrajina se sama bránit nedokáže,“ řekl ministr a varoval, že Ukrajina není jediným a posledním cílem ruského prezidenta Vladimira Putina.

Babiš je bezpečnostním ohrožením Česka

Lipavský rozzuřil o víkendu členy i podporovatele hnutí ANO, když prohlásil, že expremiér Babiš začíná být kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka.  „Mně přijde, že už začíná být bezpečnostním ohrožením této země, způsob, kterým podkopává obranyschopnost a mezinárodněpolitické postavení naší země,“ řekl Lipavský v nedělních Otázkách Václava Moravce. Babiš podle něj neví o zahraniční politice vůbec nic. „Provedl naprosto šílené věci s česko-polskými vztahy, on se nechal vodit od maďarského premiéra Viktora Orbána v evropské politice naprosto šíleným způsobem,“ vzkázal ministr.

Přečtěte celý článek