To není demonstrace proruské scény. Stanjuru rozzuřilo chování Schillerové na akci Babišova hnutí

před 1 týden 22

Ministra financní Zbyňka Stanjuru (ODS) nenechalo chladným chování jeho předchůdkyně Aleny Schillerové (ANO) na mítinku Babišova hnutí v jedné z hospod na pražském sídlišti. Někdejší šéfka státní kasy a současná předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO před přítomnými seniory nešetřila urážkami na adresu současné vlády i prezidenta Petra Pavla. Stanjura průběh akce – kam kromě Schillerové dorazili Babišovo hnutí zastupovat také exministr Karel Havlíček, lídryně eurokandidátky Klára Dostálová, bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová nebo poslanec Jaroslav Bžoch – přirovnal k demonstraci proruské dezinformační scény.

„‚Jsou tu nějací důchodci? Jak se vám líbí ceny v obchodech a složenky za vodu, teplo, energie? Už vám přišla daň z nemovitostí?´Ne, to není záznam z demonstrace proruské dezinformační scény, to jen Alena Schillerová na mítinku s podporovateli popírá data Českého statistického úřadu o 2% inflaci,“ napsal na sociální síti X ministr financí Zbyněk Stanjura.

„Druhým dechem pak zapírá, že kdy souhlasila s navýšením věku odchodu do důchodu – prý dezinterpretace prezidenta Petra Pavla a troubů z médií,“ doplnil šéf státní kasy a první místopředseda občanských demokratů.

Stanjura tak reagoval na reportáž webu Seznam Zprávy ze středečního mítinku hnutí ANO. Ten probíhal v hospodě, která je známý striktním přijímáním plateb jen v hotovosti. „Řekněte mi jednu jedinou věc, kterou asociální, arogantní a prolhaná Fialova vláda udělala pro lidi? Jednu jedinou věc! Pro mladé, pro rodiny s dětmi, pro pracující, pro živnostníky, pro důchodce,“ prohlásila Schillerová v úvodu akce, na kterou dorazili především senioři.

„Jak se vám daří? Jak se vám líbí ceny v obchodech? Jak se vám líbí složenky za vodu, teplo, energie? Už vám přišla vyměřená daň z nemovitostí?“ zpochybňovala podle Seznam Zpráv bývalá ministraně financí data Českého statistického úřadu, že inflace klesla ke dvěma procentům. Přitomni senioři souhlasně hovořili o Fialově drahotě.

Schillerová zároveň odmítla, že by hnutí ANO po volbách vládlo s občanskými demokraty. „Umíte si mě představit, že bych seděla v kabinetu s Fialou? Nebo že bych seděla vedle Stanjury? To bych mu musela říct do očí… ne, nebudu sprostá, protože jsem dáma,“ reagovala předsedkyně Babišových poslanců na dotaz. „My vyhrajeme s náskokem a budeme bohatou nevěstou, která si bude vybírat,“ doplnila pak na otázku ke koalici s Okamurovým hnutím SPD.

Na řadu přišlo také téma prodlužování věku odchodu do důchodu. „Proč jste u prezidenta souhlasili se zvyšováním věku pro odchod do důchodu? Vy to popíráte, ale proč to teda bylo ve všech médiích?“ zaznělo od přítomných. Otázka podle Seznam Zpráv vyvedla Schillerovou a Havlíčka, kteří se dubnové schůzky na Hradě účastnili, trochu z konceptu.

„Jak je možné, že to bylo v médiích? To mohl napsat jen trouba,“ reagoval rozzuřeně Havlíček s tím, že to prezident Pavel na tiskové konferenci nepřesně interpretoval. „Bohužel, naše chyba byla, že jsme byli moc slušní,“ prohlásil následně. „Já jen řeknu, že to bylo nedorozumění. Budu zdvořilá, protože jsem dáma,“ doplnila Schillerová.

Prezident Pavel už dříve vzkázal, že si za výroky po jednání o důchodové reformě s vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a zástupci opozičního hnutí ANO stojí. Hlava státu tehdy oznámila, že na budoucím prodlužování věku odchodu do důchodu je shoda a že debata se dále povede nad způsobem výpočtu.

Schillerová poté řekla, že hnutí potřebuje materiál, který pravidelně v pětiletém intervalu schvaluje vláda, aby mohlo na základě čísel o věku odchodu do důchodu jednat. „Bavili jsme se o způsobu, jakým to nastavit. Zda nastavit strop, což by byla spíš pro nás cesta, zda zachovat pětiletý interval, nebo tam nechat automatiku, kterou navrhuje ministr práce,“ řekla na tiskové konferenci zhruba před třemi týdny.

Hned následující den však Schillerová otočila. Webu Novinky.cz řekla, že současný návrh ministerstva práce a sociálních věcí na automatické zvyšování důchodového věku podle doby dožití není dobrý. Vyjádření o shodě na budoucím zvyšování věku odchodu do důchodu se podle ní nezakládá na pravdě. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš krátce poté na sociální síti vzkázal, že se zvýšením věku odchodu do penze nesouhlasí a nikdy souhlasit nebude. „Kdybychom byli ve vládě, dostatek peněz na důchody vždycky najdeme,“ nechal se slyšet.

„Vzhledem ke komentářům hnutí ANO k výsledkům jednání na Hradě k důchodové reformě považujeme za zásadní sdělit, že u stolu spolu s Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem bylo celkem 15 lidí, kteří obsah jednání slyšeli,“ reagovala následně Kancelář prezidenta republiky. „A všechno, co následně padlo na tiskové konferenci, bylo s účastníky na jednání dohodnuto a odsouhlaseno,“ doplnila.

Přečtěte celý článek