To se tam nevejde. Ale vejde! Bulgari vyrobilo nejtenčí mechanické hodinky na světě

před 2 týdny 34

Nejen výrobci mobilních telefonů se snaží zaujmout potenciální zákazníky co možná nejtenčími zařízeními. Podobné boje probíhají i v segmentu klasických mechanických hodinek, kde výrobci vtěsnávají hodinové strojky do stále menšího prostoru. Aktuálním rekordmanem jsou nové hodinky italské značky Bulgari.

Hodinky z řady Octo Finissimo se v uplynulých deseti letech staly skutečnou ikonou. Jsou vyjádřením stylu a italské elegance. Kromě estetické přitažlivosti jsou také technickým úspěchem, protože zeštíhlení hodinek do takových extrémů je náročný úkol, který vyžaduje maximální přesnost a zručnost.

Bulgari Octo Finissimo Ultra COSC

Nové hodinky Bulgari Octo Finissimo Ultra COSC jsou tenké jen 1,7 milimetrů a dosavadního lídra – hodinky Richard Mille RM UP-01 – překonaly o pouhých 0,05 milimetrů. Trofej se tak po čtyřech letech vrací zpátky, neboť v roce 2022 se tímto titulem honosily 1,8 milimetrů tenké hodinky Bulgari Octo Finissimo Ultra.

Přesnost hodinek potvrzuje certifikace Oficiálního švýcarského inspektorátu chronometrů (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres; COSC). Hodinky s touto certifikací procházejí řadou přísných testů, které garantují jejich vysokou přesnost a kvalitu.

Octo Finissimo Ultra COSC mají titanové tělo a zadní strana jejich pouzdra, vyrobená z obzvláště tvrdého a hutného karbidu wolframu, slouží jako hlavní deska pro strojek sestávající ze 170 součástek. Smyslem této konstrukce je vyhnout se více vrstvám, využít celý prostor hodinek a umístit vše podstatné do jedné horizontální roviny.

V této oblasti však hodinky tloušťku neztratily. Desetinu milimetru se podařilo získat přepracováním safírového sklíčka pokrývajícího ciferník, lunety a ciferníku. Místo standardní korunky jsou na každé straně pouzdra umístěny dva horizontální knoflíky – jeden pro natahování a druhý pro nastavení času.

Připravte si 12 milionů korun

Další novinkou letošního modelu je změna rytiny QR kódu na zadní straně hodinek na datovou matici (Data Matrix). Ta po naskenování chytrým telefonem poskytuje přístup ke všem údajům týkajícím se hodinek a zve majitele na cestu do světa Bulgari.

Z technického hlediska je model Ultra COSC založen na stejném principu jako první model Octo Finissimo Ultra. Technický počin, vyvinutý ve spolupráci se specialistou na hodinové strojky Concepto, zahrnoval podání nejméně osmi patentů. Zajímavostí je fakt, že montáž hodinek trvá přibližně jeden týden.

Rekordně tenké hodinky budou vyrobeny v malé sérii čítající pouhých dvacet kusů a budou stát 529 tisíc amerických dolarů, což je v přepočtu asi 12,4 milionů českých korun. Kromě tohoto modelu vydává Bulgari také verzi Octo Finissimo Ultra v platinovém provedení. Ta se může pochlubit stejnou tloušťkou 1,80 milimetrů jako předchozí model Ultra, což je nyní nový rekord pro platinové hodinky.

Přečtěte celý článek