Toalety plné migrantů, stěžoval si Babiš. Po zážitku z benzínky zmínil i Asterixe a Obelixe

před 1 týden 29

Třebaže mají poslanci na programu spíše energetickou novelu či nový vodní zákon než řešení migračního paktu, téma přinesl zpět Babiš ve svém úvodním projevu. A mluvil více než hodinu – o přerozdělování uprchlíků, chybách vládní pětikoalice, „podplacených novinářích“ či umývání rukou na benzínkách.

„Kde vlastně skončili ilegální migranti, kteří šli přes naše území? Jak to bylo? Na D1 na čerpací stanici jsem si chtěl umýt ruce v umyvadle. A určitě to znáte – toaleta tam byla plná migrantů. Ani jsme neměli prostor si umýt ruce. To byli ti vaši migranti. Vůbec nerozumíte tomu, co máte dělat,“ podělil se o svou údajnou osobní zkušenost Babiš na začátku páteční sněmovní schůze.

„Strašně by mě zajímalo, co se vlastně stalo s těmi ilegálními migranty, které jste zadrželi. Jestli jste je pustili mezi nás. Kam vlastně šli?“ tázal se šéf opozičního ANO během svého monologu. Podle svých slov na rozdíl od Fialy navštívil hraniční unijní oblasti a setkal se se zástupci Frontexu, tedy Evropské pohraniční a pobřežní stráže.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hádka kvůli migraci v pořadu 360°. Jste arogantní, zlobila se Jermanová. Vy politická amatérka, namítl Žáček

„Proč jsem vždy mluvil o vesnici Asterixe a Obelixe? Kdyby lídři Evropy splnili svůj slib a začaly by hovory o vstupu Severní Makedonie do Evropské unie, bránili bychom Evropu na moři. Ale Schengen byl na prvním místě. To je ta evropská vesnice,“ sáhl Babiš po poměrně netradiční analogii.

Ve svém projevu si mimo jiné pochvaloval země, které stavěly plot na svých hranicích, jmenovitě Maďarsko či Slovinsko. Odmítl kritiku vládní pětikoalice, že za svého působení ve Strakově akademii neměl žádné konkrétní návrhy, stejně jako nyní. Fialu naopak obvinil, že se „snaží rozbít V4“.

„Zkuste mi vysvětlit, proč je Česká republika jedinou zemí, která neodmítla tento zrádný migrační pakt. I váš kámoš Donald Tusk je proti. Ani spojenectví s Polskem vám nefunguje,“ zmínil expremiér současného předsedu vlády u severních sousedů a poté začal volat po odstřižení peněz pro neziskové organizace, které zachraňují migranty na moři. „Každý z těch migrantů má mobil. Mám informace z první ruky,“ zmínil.

Opozice zbytečně straší, vzkázal premiér

Fiala ve čtvrtek uvedl, že se kolem unijního migračního paktu objevuje celá řada nesprávných informací i lží. Opozice podle něj zbytečně straší lidi. I Evropská komise potvrdila, že systém neobsahuje žádné povinné kvóty ani relokace, schválená verze migračního balíčku nicméně nejde tak daleko, jak by si Česká republika představovala. Sám by byl pro důraznější řešení migrační krize.

„Nejsme úplně spokojení například s tím, jak je tam řešena návratová politika, i že se oproti původnímu návrhu zvyšuje byrokracie,“ dodal Fiala. Velké debaty se vedou ohledně výjimky pro země jako Česko, které hostí velký počet uprchlíků z Ukrajiny. Že je tato výjimka součástí migračního balíčku, potvrdila i eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová.

„Země jako Česká republika, která již projevila solidaritu tím, že hostí velké množství Ukrajinců, bude moci být osvobozena od jakýchkoli povinných solidárních příspěvků,“ uvedla v moment, kdy se uvnitř Poslanecké sněmovny vedla vyhrocená diskuze na konto migrační politiky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak probíhalo jednání poslanců o migračním paktu? Podívejte se na souhrnnou reportáž níže.

Přečtěte celý článek