Tohle bude mimořádně delší, ale důležité. Máme za sebou další mimořádnou schůzi, kterou svolala opozice, tentokrát k migračnímu ...

před 2 týdny 27
Tohle bude mimořádně delší, ale důležité. Máme za sebou další mimořádnou schůzi, kterou svolala opozice, tentokrát k migračnímu paktu. Migrace a obavy s ní spojené bývají skutečně mimořádně často zneužívané populisty a extrémisty a čtvrteční tři a půl hodiny ve sněmovně nebyly výjimkou. Andrej Babiš tentokrát nestrašil tím, že nám migranti zaberou chaty a chalupy, ale svého největšího trumfu, strachu, se nevzdal: asi půl hodiny předčítal černou kroniku kriminálních činů, kterých se po celé Evropě migranti dopustili.

Nelegální migrace a negativní jevy s ní spojené bezesporu problémem jsou. A ten problém vyžaduje racionální řešení, ne iracionální strašení. Stávající stav v oblasti kontroly nelegální migrace je jedním slovem nefunkční: nedostatečná ochrana vnějších hranic EU, malá motivace hraničních států migraci bránit, obtížné navracení těch, kdo v EU nedosáhnou na azyl. Proto se EU rozhodla reformovat svou migrační a azylovou politiku a já jsem rád, že Česko bylo v době našeho předsednictví EK aktivně u toho. Povedlo se nám vyřešit kámen úrazu, na kterém snahy o celoevropské řešení nelegální migrace až dosud troskotaly: povinné kvóty na přemisťování migrantů mezi státy EU. Ty dlouhodobě odmítáme, aspoň v tom se s A. Babišem a spol. shodneme, a ze stávajícího paktu se nám je povedlo odstranit. Během schůze sněmovny jsem se to snažil komunikovat co nejnázorněni.

Na migračním paktu se znovu ukázalo, že politika negace, odmítání všeho, aniž bychom přicházeli s vlastní iniciativou, k ničemu nevede. Během českého předsednictví jsme si vyzkoušeli, že máme odvahu, schopnosti i sílu vyjednat podporu a prosadit vlastní návrhy. A takhle se chceme v rámci Unie chovat i dál. Sedět za volantem, ne „kibicovat“ ze zadního sedadla.

Přečtěte celý článek