„Tohle ti nemůže nikdo věřit. Objednal sis standardní stbáckou složku.“ Kalousek se vysmál Babišově omluvě

před 1 měsíc 69

Bývalý ministr financí a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se na sociální síti X vysmál omluvě bývalého předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). Ten si v neděli u svých spolupracovníků vyžádal citlivé informace o ministru zahraničních věcí Janu Lipavském (Piráti). „Prostě sis objednal standardní stbáckou kompromitující složku, jak jsi léta zvyklý. A tak dlouho se chodí se džbánem,až jsi to práskl sám na sebe,“ napsal Kalousek.

Citlivé informace o šéfovi české diplomacie si Babiš u svých spolupracovníků vyžádal v neděli okolo 16. hodiny, napsaly v pondělí Novinky.cz. „Udělejte mi teze, podklady na tohoto zm*da. Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na naše lidi, jak byl v Doha, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volba,“ napsal předseda nejsilnější parlamentní strany.

Mailové vlákno obsahuje životopis, odkazy na mediální články či zmínky o Lipavského dceři a údajné manželce. „Má děti? Jazyky?“ ptal se Babiš.

Impulzem pro Babiše bylo zřejmě ministrovo vyjádření v ČT, kde jej v neděli označil za bezpečnostní riziko pro Česko. Babiš odmítl, že by se mělo jednat o nějaké kompromitující materiály. „Teď najíždí na nějakou pacifistickou notu, nevím, kdo mu ty mírové příspěvky píše, ale mně přijde, že začíná být bezpečnostním ohrožením této země,“ prohlásil Lipavský o Babišovi.

Původně Babiš e-mail adresoval svému poradci Janu Rovenskému. Poslal ho ale jeho jmenovci, ekologickému aktivistovi, který jako nestraník za ANO sedí ve výboru pro životní prostředí a limity těžby města Litvínov. Ten se rozhodl celou konverzaci zveřejnit.

V pondělí, kdy jeho žádost vyplynula na povrch, Babiš celou kauzu označil za absolutní nesmyls. „Všichni tu mluví o válce a posílání našich vojáků na Ukrajinu. Proto jsem chtěl, aby mi kolegové zjistili, jestli pan Lipavský má také děti a umí si vůbec představit, jaký strach zažívají rodiče při představě, že by jejich děti musely do války. A na to jsem se chtěl zeptat pana ministra ve sněmovně,“ napsal na sociální síti X s tím, že mluvit o nějakých kompromitujících materiálech je směšné.

„Za to vulgární slovo použité v soukromé konverzaci se panu ministrovi omlouvám,“ dodal předseda hnutí ANO. „Tohle ti nemůže věřit vůbec nikdo. Prostě sis objednal standardní stbáckou kompromitující složku, jak jsi léta zvyklý. A tak dlouho se chodí se džbánem, až jsi to práskl sám na sebe,“ reagoval na jeho omluvu Kalousek.

„V západní civilizaci existuje jediná možná reflexe. Rezignace na všechny veřejné funkce. Vím, že tohle po tobě chci marně, protože tobě je západní civilizace protivná a snažíš se o zavedení východní oligarchie. Ale pojmenovat to musíme. Přinejmenším pro všechny, kteří tě volí,“ dodal exministr.

Přečtěte celý článek