Tomio Okamura obhájil post předsedy hnutí SPD. Na celostátní konferenci neměl protikandidáta

před 3 týdny 39

Předsedou opozičního hnutí SPD bude dál jeho zakladatel a lídr Tomio Okamura. Na celostátní konferenci dostal 195 z 216 odevzdaných hlasů. Neměl protikandidáta. Na konferenci to oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal. Delegáti a delegátky budou volit ještě zbývající čtyři členy předsednictva. Výsledky vedení hnutí oznámí před 17. hodinou.

Praha 15:07 13. 4. 2024(Aktualizováno: 15:44 13. 4. 2024)

Podle Doležala získal Okamura 88 procent hlasů. Vydalo se 223 lístků. Přítomní jich odevzdali 216 - platných bylo 215 a neplatný jeden. Okamuru podpořilo 195 hlasujících. Povede hnutí další tři roky. Podle Doležala by pro zvolení v prvním kole stačilo 168 hlasů.

Fiala před sjezdem SPD: Změny ve vedení jsou možné, ale neočekávám je. Budeme chtít do vlády

Číst článek

Okamura poděkoval za důvěru a podporu. Je to podle něj silný mandát k prosazování programu hnutí a také k tomu, aby uspělo ve volbách.

Pětičlenné předsednictvo spolu s Okamurou tvoří dosud místopředseda SPD Radim Fiala, poslanci Radek Rozvoral a Radovan Vích a europoslanec Ivan David. Také oni kandidují. Místopředsedu si pak vedení vybere ze svého středu.

Na počátku konference Fiala vyhlásil dvacetiminutovou lhůtu k podávání případných nominací na členy vedení. Odmítl, že by kandidáti byli předem připraveni. „Je nesmysl, aby byli předpřipravení kandidáti,“ řekl. Hnutí připravilo na volbu několik volebních lístků v různých barvách.

Slovensko inspirací

Okamura zahájil celostátní konferenci kritikou vlády a odmítnutím války, migrace či eura. „Peníze Čechům, ne Ukrajině. Chceme mír, ne válku. Ne migraci, ne euru. Chceme právo na referendum,“ uvedl Okamura. Podle něj vláda „najela na strašení Ruskem a doslova válečný mód“ a nedávné slovenské prezidentské volby mohou být inspirací.

„Pokud se spojíme všichni, kdo chceme mír a ne diktát Bruselu, máme šanci zvítězit proti válečným štváčům z pětikoalice,“ uvedl šéf SPD. Dorazil i bývalý prezident Miloš Zeman. Kritizoval SPD za neprosazování přímé volby starostů a hejtmanů. Zopakoval, že v příští vládě by rád viděl SPD a ANO.

Stranu přijel podpořit bývalý prezident Miloš Zeman | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

SPD je na české politické scéně od června 2015, kdy ho Okamura založil po vnitrostranických sporech a odchodu z Úsvitu přímé demokracie. Uspělo ve sněmovních volbách v roce 2017 i 2021. Podle volebních průzkumů se teď podpora SPD pohybuje kolem deseti procent.

Hnutí ve svém dlouhodobém programu píše, že je vlastenecké a prosazuje přímou demokracii, tradiční hodnoty, referendum o vystoupení z Evropské unie či rovný růst důchodů všem o stejnou částku. Odmítá přijímání migrantů, rovné manželství pro všechny či vyplácení dávek lidem, které označuje za nepřizpůsobivé.

ČTK

Přečtěte celý článek