Biden by Trumpa porazil jen o jeden procentní bod, uvádí průzkum. Spousta voličů není rozhodnuta

před 1 měsíc 32

Současný americký prezident Joe Biden má před listopadovými volbami nepatrný náskok jednoho procentního bodu před svým předchůdcem Donaldem Trumpem. Vyplývá to z ve čtvrtek zveřejněného průzkumu společnosti Ipsos pro agenturu Reuters. Oba dva kandidáti si již zajistili dostatečný počet delegátů na to, aby získali nominaci svých stran do očekávaného souboje o Bílý dům. Jeden procentní bod je ale stále v rámci statistické chyby, píše také Reuters.

Washington 12:42 14. března 2024

Americký prezident Joe Biden

Joe Biden by Donalda Trumpa porazil jen o jeden procentní bod, uvádí průzkum (ilustrační foto) | Foto: Kevin Lamarque | Zdroj: Reuters

Přibližně 39 procent registrovaných voličů uvedlo, že by volilo demokrata Bidena, kdyby se volby konaly dnes, zatímco 38 procent by dalo hlas republikánovi a exprezidentovi Trumpovi.

Biden vyhrál demokratické primárky v Jižní Karolíně. ‚Trump bude opět poražen,‘ řekl

Číst článek

Průzkumu se tento týden účastnilo 4094 Američanů, včetně 3356 registrovaných voličů, a statistická odchylka podle Reuters činila 1,7 procentního bodu u všech respondentů a 1,8 procentního bodu u registrovaných voličů.

Mnoho voličů zůstává nerozhodnutých, jedenáct procent uvedlo, že by volilo jiné kandidáty, pět procent řeklo, že by nevolilo, a sedm procent nevědělo nebo odmítlo odpovědět.

Reprízu prezidentského duelu z roku 2020 vyhlíží Američané se značnou nevolí. Biden je jako prezident velmi nepopulární a podle většiny voličů je ve věku 81 let příliš starý na výkon funkce.

Sedmasedmdesátiletý Trump zase kandiduje jako první obžalovaný exprezident v dějinách USA a nijak neustupuje od polarizující rétoriky, která provází jeho působení ve vrcholné politice.

Těsný souboj

Průzkum zahrnoval řadu způsobů měření podpory pro Bidena a Trumpa a většina z nich podle Reuters ukazovala na těsný souboj.

Trump měl nepatrný náskok mezi všemi respondenty, ale Bidenův náskok mezi registrovanými voliči byl významný, protože mají větší pravděpodobnost, že se v listopadu dostaví k volebním urnám.

Biden vs. Trump. Soupeři prezidentských voleb získali potřebný počet delegátů pro kandidaturu

Číst článek

V sedmi státech, kde byly volby v roce 2020 nejtěsnější, tedy ve skupině, která by se v listopadu mohla opět ukázat jako klíčová, vedl Trump mezi registrovanými voliči nad Bidenem v poměru 40 procent ku 37 procentům.

Průzkumy z posledních týdnů obecně připisují vyšší preference republikánskému prezidentovi z let 2017 až 2021. Navrch má jak na úrovni celých USA, tak ve většině států, které jsou považovány za klíčové, protože v nich dlouhodobě nedominuje jedna politická strana. Právě vítězství v jednotlivých státech jsou pro prezidentskou volbu rozhodující, neboť za ně kandidáti získávají tzv. volitele.

Nezávislého kandidáta v podobě Roberta Kennedyho by podle průzkumu podpořilo 15 procent registrovaných voličů, pokud by se objevil jako třetí kandidát na volebním lístku, což je méně než 17 procent v lednovém průzkumu. Zdálo se, že Kennedy by mohl Trumpovi a Bidenovi odčerpat podobný podíl hlasů, uvedl Reuters.

ČTK

Přečtěte celý článek