Totální zkáza. Mráz zničil úrodu na většině vinic v Čechách

před 1 týden 32

Dvě mrazivé noci stačily na to, aby byla zničena v podstatě veškerá letošní úroda hroznů na vinicích v Čechách. Před několika dny přitom teploty pod bodem mrazu vážně poškodily vinohrady také na Moravě. Už teď je tak jasné, že ročník 2024 bude ve víně velmi malý.

Škody mezi 85 až 100 procenty hlásí vinaři od Kutné Hory, z Prahy, Mělníka, Roudnice nad Labem, z Litoměřic, Žernosek, Mostu i z okolí Nechranické přehrady. Co nepoškodil mráz z neděle na pondělí, dokončily ještě nižší teploty v noci z pondělí na úterý. Ty dosahovaly až minus sedm stupňů Celsia.

Při tak nízkých teplotách nepomohla ani opatření, do kterých se někteří vinaři pustili. „Zapalovali jsme balíky slámy, které jsme potom prolévali vodou a snažili se zadýmovat vinice, další jsme projížděli traktory s ventilátory. Příliš to nepomohlo. Škody odhaduji na 85 procentech,“ shrnul pro deník FORUM 24 velkožernosecký vinař Pavel Hrabkovský, který hospodaří na deseti hektarech vinic.

Kompletní zničení úrody hlásí také vinaři z Mělnicka. „Mráz byl příliš silný, poškození je stoprocentní,“ konstatoval pro deník FORUM 24 známý mělnický vinař Luděk Vondrák. Podobně dopadlo také jedno z největších vinařství v Čechách, České vinařství Chrámce, kde mají mrazem zničených 95 procent úrody.

Vinaři nyní budou vyčkávat, zda z podoček vyrazí plodné letorosty, které by nesly alespoň nějaké hrozny. Už nyní je tak jasné, že ročník 2024 bude objemem vína malý. Milovníci burčáku musejí s největší pravděpodobností zapomenout na český burčák.

„Letošní rok nějak zvládneme, máme víno z předchozích let, ale co budeme prodávat příští rok, to opravdu nevím,“ dodal Hrabkovský.

Po zveřejnění informace o katastrofě na vinicích se v mnoha případech zvedla vlna podpory výrobcům vína ze strany jejich fanoušků. Své o tom vědí ve Vičicích pod Nechranickou přehradou. „Výrazně nám stouply objednávky v našem e-shopu, lidé nám hodně píší slova podpory. Je to velmi silné. Neskutečně za to děkujeme. To jsme ještě nezažili. Ozývají se nám i lidé, kteří chtějí pomoci nákupem takzvané virtuální lahve, tedy chtějí nám finančně pomoci,“ popsal také Jakub Mikulášek z Vičického vinařství Mikulášek. Také zde zaznamenali stoprocentní škody.

Jakub Mikulášek dále vysvětlil, že letos nečekají žádnou úrodu. Pokud se jim povede ta příští rok, nová vína pak budou lahvovat za dva roky. „Ve sklepě máme nyní vína z předchozích ročníků, z jejichž prodeje jsme schopni pokrýt provoz vinařství ze dvou třetin. Kde vezmeme tu zbývající třetinu, nevím,“ doplnil.

Mráz ale není jedinou pohromou, která vinařům komplikuje život. „Jestli vláda prosadí spotřební daň na víno, jsou to další statisíce korun, které odvedeme. K tomu musíme připočítat stovky tisíc souvisejících nákladů, jako je úřední ocejchování nádob na víno ve sklepě a tak dále,“ uzavřel Mikulášek.

Přečtěte celý článek