Trapas jménem Taurus. Trestem za německou nerozhodnost je mezinárodní blamáž

před 2 měsíce 45

GLOSA / Až tragikomických dimenzí nabyl v posledních dnech „skandál“ ohledně německého váhání nad poskytnutím řízených střel Taurus. Nejde jen o to, že se již dávno proměnily v symbol německého opatrnictví. Váhavý střelec, pardon, kancléř Olaf Scholz, kvůli nim navíc stačil rozčílit Brity doběla. Korunu všemu pak nasadil únik odposlechu jeho generality, jenž dodal ruské propagandě palivo na desítky let a z vysokých důstojníků bundeswehru udělal globální klauny. Je těžké zbavit se přesvědčení, že kdyby Německo Ukrajině poskytlo rakety již dávno a bez cavyků, bylo by na tom možná lépe než teď.

O potřebě získat německé řízené střely s plochou dráhou letu KEPD 350, populárně známé podle jejich výrobce jako Taurus, mluví Ukrajina již minimálně rok. Patrně se jedná o jednu z mála dostupných zbraní schopných zničit strategicky důležitý Kerčský most spojující Krym s pevninským Ruskem. Naposledy se toto téma začalo v Německu projednávat během února letošního roku, a to ve stínu probíhající ruské ofenzivy a ukrajinského nedostatku obranných prostředků všeho druhu. Kancléř Scholz ovšem poskytnout Taurusy Ukrajině znovu odmítl a dodal pro to kuriózní zdůvodnění.

„To, co se provádí ve smyslu kontroly cílů a v souvislosti s kontrolou cílů ze strany Británie a Francie, nelze provést v případě Německa. Každý, kdo s tímto systémem pracoval, to ví,“ řekl Scholz a dodal, že „němečtí vojáci nesmí být v žádném ohledu a v žádném případě spojeni s cíli, které tento systém zasáhne, a Německo také ne.“ Je totiž přesvědčen o tom, že by použití raket mohlo znamenat zatažení jeho země do přímé války s Ruskem.

Jeho odpovědi ovšem nepřímo odkryly míru skutečného angažmá Britů a Francouzů při „kontrole cílů“ na Ukrajině, neboť z nich implicitně vyplynulo, že obě země mají patrně na území Ukrajiny své specialisty zodpovědné za použití raket Storm Shadow, resp. Scalp. To vyvolalo silné znepokojení zejména v Británii, které šíření důvěrných informací do médií pochopitelně vadí. Scholzovy výroky tak například šéfka Komise pro zahraniční záležitosti britského parlamentu Alicia Kearnsová označila za „chybné, nezodpovědné a za facku do tváře spojenců“. Bývalý ministr obrany Velké Británie Ben Wallace rovnou napsal, že německý kancléř je „špatný muž, ve špatné funkci, ve špatný čas“. Francie si zachovala tvář a na kancléřova slova raději nereagovala.

Aby toho nebylo málo, v pátek zveřejnila šéfredaktorka ruského propagandistického kanálu Russia Today Margarita Simonjanová bezmála půlhodinový zvukový záznam rozhovoru čtyř vysoce postavených důstojníků německého letectva probírajících praktické aspekty nasazení Taurusů na Ukrajině v případě, že by ho německý kancléř schválil. Na dokumentu, jehož pravost později potvrdil i Scholz, si smlsli přední ruští propagandisté, kteří na Němcích samozřejmě nenechali nit suchou. „Naši historičtí odpůrci Němci se zas jednou změnili v arcinepřátele. Jen se podívejte, jak důkladně a do jakých detailů skopčáci diskutují o úderech raketami dlouhého doletu na ruské území a vybírají cíle a nejpoužitelnější způsoby, jak ublížit naší vlasti a našemu lidu. (…) Smrt fašistům!“ napsal sice nepřesně, ale o to vášnivěji na sociální sítě ruský exprezident Dmitrij Medveděv. Není pochyb o tom, že rozhovor o Taurusech se bude Německu z úst ruské propagandy ještě dlouho vracet jako bumerang.

Úřady už zahájily vyšetřování, jak mohla ruská tajná služba získat zmíněný záznam. Pochybovat o tom, že právě ona ho předala ruským médiím, by bylo naivní, protože Russia Today už mnoho let slouží jako užitečný nástroj ruské informační války.

Německá generalita teď jistě nebude mít klidné spaní, protože není a ještě dlouho nebude jasné, co všechno Rusové slyšeli, nahráli, a nejspíš ani to, jak to udělali, případně nadále dělají. Zatímco někteří z nich budou možná přemýšlet nad tím, jak vážné ohrožení národní bezpečnosti to pro jejich zemi znamená, jiné možná napadne i to, že kdyby Německo Ukrajincům poskytlo své drahocenné rakety bez řečí a hned, když o ně požádali, ušetřilo by si nemalou porci nepříjemností.

Přečtěte celý článek